I Jørgen Tveds bog ¤¤De tændte lys¤¤ får vi præsenteret et bredt spekter af, hvad der foregik i den danske modstandskamp. Fra den svage begyndelse til mere omfattende sabotage og bladarbejde
af Eigil Nielsen
Jørgen Tved er kendt som en meget aktiv borger i Frederiksværk.
Ud over at være aktiv i DKP og Enhedslisten er han blandt andet formand for det lokale Ældreråd og redaktør af den lokalhistoriske forenings medlemsblad. Han er selv født i Frederiksværk og igennem mange år har han levende interesseret sig for områdets lokalhistorie.
Særlig opmærksomhed har han viet besættelsestidens modstandskamp. Han har talt med folk; læst beretninger; forsket i støvede arkiver og meget mere, og nu har han samlet essensen heraf i bogen 'De tændte lys', der udgives af Frederiksværkegnens Historiske Forening på Forlaget Arbejderen.
I bogen er modstandsfolks personlige beretninger knyttet sammen af Jørgen Tveds ledsagende kommentarer, så læseren også får et overblik over udviklingen i disse år.
Vi får et indtryk af udviklingen fra den svage begyndelse til modstandskamp i 1940-41 til en folkebevægelse, især efter august 1943. Så selv om det er lokale beretninger, vi møder i bogen, repræsenterer de de mere generelle træk i tiden.
Stikkeren Karl Winther
På det illegale trykkeri i Hundested tryktes 'Land og Folk' og 'Frit Danmark' og andet, indtil det danske politi stormede trykkeriet og arresterede Margrethe Pedersen som den hovedansvarlige og broren Peter.
Det blev til hårde fængselsophold først hos det danske politi, dernæst hos Gestapo. Margrethes helbred lider stadig under det.
Margrethe mente i mange år, at det var Aksel Larsen, der under forhør hos Gestapo havde afsløret trykkeriet, men Jørgen Tved kunne på baggrund af senere oplysninger fortælle hende, at stikkeren var Karl Winther, som Aksel Larsen og andre ledende i det illegale DKP stolede på.
Karl Winther havde deltaget i den spanske borgerkrig; han havde studeret på 'Lenin-skolen' i Moskva, og han var blevet uddannet som radiotelegrafist. Nu var han så blevet Gestapos hjælper og angav Aksel Larsen og altså også det illegale trykkeri.
Således belyser begivenheder i den lille by Hundested også andre begivenheder i den danske modstandskamp.
43 nye medlemmer
Vi får berettet mere om det illegale bladarbejde og om den voksende sabotage. På Frihedsmuseet står kampvognen V.3. Den blev bygget i Frederiksværk. Den var klar til aktion, hvis det blev nødvendigt ved krigens afslutning. Den blev benyttet 5. maj 1945 til nedkæmpelse af Lorenzbanden - en underafdeling af HIPO-korpset - der havde forskanset sig i et sommerhus.
Stadig flere tilsluttede sig frihedskampen. Danmarks Kommunistiske Parti havde fire-seks medlemmer før krigen, men fik under illegaliteten 43 nye medlemmer, og deltagelse i modstandskampen var en betingelse for medlemskab. Men generelt blev modstandskampen en kamp, der førtes på tværs af partiskel. Selv politiet kom mod krigens slutning med i modstandsbevægelsen!
Vi får berettet om koncentrationslejrophold; om stikkerlikvideringer, og i det hele taget får vi præsenteret et bredt spekter af, hvad der foregik i den danske modstandskamp.
Skildringen er resultatet af et omfattende arbejde, som Jørgen Tved har udført. Tak for det!
Jørgen Tved: De tændte lys. 203 sider. 200 kr. Forlaget Arbejderen.
Bestil bogen her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278