Danske billedkunstneres reaktion på invasionen af Irak har været larmende tavshed. Det er der blevet lavet om på med udstillingen ¤¤Invasion¤¤ seks år senere i det lille galleri Rumkammerat.
Der er forår i luften på Frederiksberg, lige over for det gamle Radiohus. Her ligger Rumkammerat, som er atelier, forlag og galleri.
I galleriet markerer de to billedkunstnere Rasmus Nielsen og Mikkel Flohr seksårs-dagen for Vestens overfald på Irak. Det sker med udstillingen 'Invasion', hvor 14 kunstnere bidrager. Her er plakatkunst, street-art, maleri og animation.
Formålet med 'Invasion' er at fremprovokere den debat, som de mener har manglet siden troppernes tilbagetrækning. Den danske offentligheds kollektive hukommelsestab skal ikke have lov til at stå uimodtalt.
Den 25 årige delvis selvlærte kunstner Rasmus Nielsen har gennem de seneste år markeret sig med sine stærkt politiske kollager og tegninger. De behandler emner som børnesoldater, krig og kristendom, Dafour...
Han er helt bevidst omkring sit valg af stærkt provokerende valg af emner og teknikker. De sidstnævnte er den ægte vare. De sidste halvanden år har han stået i lære hos en irakisk kunstner.
- Mahmut al-Abadi kom hertil som flygtning fra Irak-krigen. Han er uddannet på kunstakademiet i Bagdad og griber tingene an på en helt anden måde. Det har givet mig en anden basis til at komme videre, fortæller Rasmus Nielsen.
Wellnesskunst
Han mener, at der er gået 'wellness' i kunsten. Derfor har han også taget initiativ til udstillingen.
- Musikerne og forfatterne har været på dupperne over krigen i Irak, men billedkunstnerne har manglet, så jeg følte at det her var, hvd jeg måtte gøre, eftersom der ikke var andre, siger Rasmus Nielsen til Arbejderen.
Han er overbevist om, at den politiske kunst er vigtig, også som modvægt til en kunst, der helst skal passe til stuens fladskærm og sofa-arrangement.
- Der har de sidste åar år været rigtig mange eventyrmalerier - jo længere bort man kom fra virkeligheden, desto bedre. Men kunsten skal også tage seriøse mener op og bruges som et redskab til at fokusere på, hvad der sker rundt omkring.
Rasmus Nielsen er ikke bekymret over, at der dyrkes så meget wellness-kunst. Sådan har det altid været, og sådan vil det formentlig stadig blive. Men han synes det er sørgeligt, hvis alle synker derned.
- Man kan da håbe at folk begynder at overveje, hvilke værdier der er vigtige som kunstner. Er det budskabet eller er det de penge, du får, ironiserer Rasmus Nielsen. Selv er han ikke i tvivl.
- Jeg laver politisk kunst, fordi jeg ikke kan lade være. Fordi jeg synes det er vigtigt og der ikke er andre der gør det, siger Rasmus Nielsen.
Han peger på, at 60`ernes politiske kunst stadig står stærkt i folks bevidsthed med sine klare budskaber.
- Nogle mener, at politisk kunst er støvet, men det er jeg ikke enig i. Det er meget vigtigt, at den er der. Så længe der bliver ved med at være krige, konflikter og uretfærdighed, bliver den ved med at være der. Spørgsmålet er så bare, hvor meget fokus den får fra kulturlivet, siger han.
Invasion
Den lille udstilling er kommet i stand i samarbejde med Mikkel Flohr og Rumkammerat. Blandt de bidragende kunstnere er Lars Hempler og Thomas Kruse fra Århus, samt Peter Misfeldt, Morten Blyme, True types og Thomas Faber.
Sara Koppel har skabt en animation, og performere som Babak Vakili, Abdula Lucky Harmony, Jacob Hallgren og Claus Ankersen står for street-art.
Der er gratis entré til Rumkammerat i Julius Thomsensgade 14 b. Udstillingen 'Invasion' fortsætter frem til den 18. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278