25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hyldest til en russisk satiriker

Hyldest til en russisk satiriker

Onsdag, 01. april, 2009, 00:00:00

Det er allerede 200 år siden, at den russiske satiriker så dagens lys. Her hyldes han af en åndsbeslægtet dansk kunstner

af Kirsten Ruth Bjerre Mikkelsen
Adspurgt hvilke forfattere jeg sætter højest på ranglisten, figurerer russeren Gogol blandt de øverste!
Jeg må have været omkring de tolv, da min far, bibliofil og god til at at støve sjældne bøger op, forærede mig Gogols fortælling 'Julenat'.
Dette lille værk adskilte sig væsentligt fra majoriteten af efterkrigsbøger, fremstillet som den var på bøttepapir, i kasette og nummereret. Som det største plus var ubetinget de ledsagende træsnit af grafikeren Poul Christensen.
'Julenat' er et tidligt arbejde fra Gogols hånd og indgår i samlingen 'Aftener på en avlsgård nær Dikanka'. Og eftersom det var forbundet med vanskeligheder for en ukendt forfatter at stå offentligt frem, var den trykt under pseudonymet Rudy Panko, biavler.
Efter endt læsning havde jeg aldeles tabt mit hjerte til Gogol, af Vladimir Nabokov kaldt Ruslands mærkeligste forfatter!
Hvem anden end han formår at forvandle en gabende kedsommelig guvernementsby i Ukraine til et sted, hvor ordenshåndhævere, præster side om side med hekse og gespenster huserer på selvfølgeligste måde.
Snart blev 'Julenat' fulgt op af andre fortællinger såsom 'Portrættet', hvor alle dæmoniske kræfter slippes løs, om end på en mere grum måde end i 'Julenat'.
Fra barnsben af har jeg følt trang til at illustrere bøger, der betog mig. De blev udmøntet i blyant, akvarel eller tusch. Heller ikke N. V. Gogol gik fri. Og da jeg siden fik to af hans fortællinger 'Kappen' og 'Vij, Gnomernes konge' publiceret med mine linoleumstryk, havde det længe været et stort ønske.
Gogol hører efter mere end et halvt århundredes bekendtskab ikke til de forfattere, der står og samler støv på min bogreol.
Det nyeste er, at min mand og jeg, nu i bedsteforældrealderen, påtænker at tage skælmekomedien 'Frieriet' op som dukketeater.
Dog hvorvidt Gogol har influeret mit egen forfatterskab, ser jeg mig ikke i stand til at vurdere. Men sært skulle det være, om man undgik at få et og andet med i bagagen!
Hovedværker af N. V.Gogol: Romanen 'Døde Sjæle' og skuespillet'Revisoren'.
Biografi: Vladimir Nabokov: 'Nikolaj Gogol', Forlaget Vandkunsten, udgivet 2007.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur