Forestillingen ¤¤Hvordan vi slipper af med de andre¤¤ på Aarhus Teater er kreativt iscenesat, hylende morsom og foruroligende realistisk
af Louise Pedersen og Esben Hansen
Aarhus Teater. Facaden er indhyllet i dannebrogsbannere med et sort fascistisk tegn i det hvide kors` midte.
I indgangen står vagtpersonale med samme symbol på skuldrene. Flere af de fremmødte civile undrer sig over nogle store overvågningsskærme, der står opstillet i forhallen.
Vagterne begynder at skynde på folk. Teatersalen fyldes hurtigt af et forundret publikum.
Knapt har alle sat sig før dørene bliver smækket hårdt i og låst. Uroen breder sig i salen, men folk tier, da en flok uniformklædte vagter træder ind på scenen.
Således er scenen sat for teaterforestillingen 'Hvordan vi slipper af med de andre'. I denne ikke-så-fjerne fremtidsvision har en konsensus bredt sig blandt meningsdannerne: et menneskes værd kan kvantificeres i, hvad han eller hun har ydet til samfundet.
Her har politikerne, blandt andet de Radikale, vedtaget de såkaldte 'Nye Københavner-kriterier', som specificerer, hvilke grupper af mennesker, det ikke kan betale sig at have i samfundet.
Har man ikke villet yde, må ordensmagten skyde. En social udrensning er sat i system.
Scenariet virker ubehageligt bekendt. I den perverterede 'humanismes' navn sås neoliberale frø, der blomstrer til rendyrket fascisme.
De Nye Københavner-kriterier er den individualiserede variant af de virkelige Københavner-kriterier fra EU-topmødet i København i 1993.
Her krævede EU-supermagterne neoliberalistisk ensretning og homogenisering i ansøgerlande i Østeuropa.
De 'Nye' Københavner-kriterier virker på samme måde indadtil og kræver ensretning og homogenisering af danskerne selv.
I stykket er kriterierne skabt på baggrund af omfattende statistiske analyser af overvågningsdata. Publikums tanker må automatisk blive henledt på den stigende overvågning i Danmark, hvor stadig flere private personoplysninger samles i centrale databaser. Oplysninger som nemt kan misbruges.
Foruroligende realistisk
Teaterforestillingens hovedrolleindehaver, Lars Bom, har for nyligt bekendt kulør og meldt sig ind i Ny Alliance. Publikum kender ham som tidligere superegoist i Bamse-kostume, og senere fra rollen som voldsmonopolets repræsentant på Samsø.
Frem til den 20. oktober kan man nu opleve ham som udøvende og dømmende magt for en fremtidig fascistisk stat.
Det virker som en lidt for passende kulmination på hans karriere, at hans valg af politisk platform er blevet Khaders nye neoliberale parti.
Dog er der er der ikke en finger at sætte på Lars Bom og de øvrige skuespilleres præstation ved Aarhus Teater. Forestillingen er kreativt iscenesat, hylende morsom og foruroligende realistisk. Et skræmmende tankespil, hvor borgerlige magthavere 'jo blot vil have en bedre menneskehed for pengene!'
'Hvordan vi slipper af med de andre'. Iscenesættelse: Madeleine Røn Juul. Aarhus Teater. Til den 20. oktober. www.aarhusteater.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278