15 Jun 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Traditionel jul med nyt tilbehør

Traditionel jul med nyt tilbehør

Lørdag, 23. december, 2006, 00:00:00

Traditionerne med at få and, gås eller flæskesteg juleaften er gode at fortsætte med, men man kan jo godt forny sig ved at servere noget nyt tilbehør

af Janni Milsted, Jørslevlyst
Julen er traditionernes tid. Jeg synes, at det er rigtigt hyggeligt med lys og røde farver, og jeg kan godt lide traditionerne med at spise god mad og mødes med familien.
Jeg er ikke så meget for de store gaveindkøb, jeg kan bedre lide at finde på sjove gaver, og jeg kan også godt finde på at forære noget af det væk, som jeg har herhjemme. Det er dejligt, når tingene bliver genbrugt og nogle bliver glade for det.
På gården her er der masser af travlhed med at sælge økologisk svinekød og ænder. Jeg skal love for at folk er blevet mere bevidste med at købe godt kød. Det virker som om de store kødskandaler har bevidstgjort mange mennesker om, hvad det kødindustrien byder os, og nu vil de hellere ofre lidt flere penge på af få noget kød de er sikre på ikke er ældgammelt og ikke indeholder medicinrester. Der er også mange, der kan lide at se at dyrene har det godt, mens de er her, og at slagtning og forarbejdning foregår lokalt.
Traditionerne med at få and, gås eller flæskesteg juleaften er gode at fortsætte med, men man kan jo godt forny sig ved at servere noget nyt tilbehør.
En tommelfingerregel ved stegning af kød er, at kødet bliver bedst ved langtidsstegning det vil sige en time pr. kg. kød. And og gås: en time med ryggen opad og resten med brystet op.
Flæskestegen med sværen ned i vand i bradepanden i 15-20 minutter. Hvis sværen ikke er ridset, så er det meget nemmere at ridse den, når den har kogt lidt i vandet.
Jeg har nu fundet forskellige tilbehørs-opskrifter, som gør en forandring, og som også er sunde, og som ligeledes er noget for vegetarerne.
Men lad nu være med at få dårlig samvittighed over at du ikke når det hele. Man kan blive helt elendig ved at se bare forsiderne på ugebladene. Hvordan er den perfekte jul og findes den overhovedet?

Jordskokkecreme
1 kg rensede jordskokker
Citronsaft
Salt.
Friskkværnet peber
1 spsk. mayonnaise. 2 spsk. friskost 10+naturel
2 tsk. olie
1 lille, finthakket løg og et finthakket hvidløg
Lidt friskhakket chili efter smag
Damp jordskokkerne helt møre. Blend dem og køl dem ned. Svits løg, hvidløg og chili til det er klart i farven. Vend det og de øvrige ingredienser i pureen og smag til. Server gerne pureen på toppen af salatblade evt. sammen med ristede svampe.

To slags rødkål på en ny måde til stegen eller til frokosten:
Rødkål syltet med appelsin og fennikel
Syltelage:
Saft fra 2 store søde økologiske appelsiner. 2 1/2 spsk. Rørsukker. 1/2 tsk. let knuste fennikelfrø.
Fyld.
1/4 lille økologisk rødkålshoved, meget fint snittet. 2 økologiske appelsiner, skrællede og skåret i små stykker. 1 lille fennikel, meget fint snittet.
Kog appelsinsaften med sukker og let knuste fennikel til den er reduceret til ca. 2/3.
Hæld den varme lage over appelsinstykkerne og den finthakkede fennikel, og lad det trække 1/2 time. Det hældes over den sprøde rødkål og serveres iskold.

Rødkålssalat med figner og grapefrugt/appelsin
1/4 fintsnittet rødkålshoved, 6 store saftige tørrede figner, 1 rød grapefrugt i tynde både eller 2 små appelsiner. 1 spsk. appelsinsaft, 2 spsk. olivenolie, 1/2 spsk. honning, salt og kværnet peber evt. lidt friskrevet ingefær.
Snit rødkålen meget fint. Skær eller klip fignerne i små stykker (de kan udblødes 1 time, hvis de er meget tørre). Pil grapefrugten, og skær fileterne fri af hinderne. Pisk appelsinsaft, olie og honning sammen, og krydr med salt og peber. Tilsæt evt. lidt revet ingefær. Bland det hele godt sammen.

Bagte æbler
Økologiske æbler vaskes og kernehuset fjernes. Æblerne fyldes med en blanding af smør og kanelsukker. De bages i ovnen på 150 grader til de er møre. Kan serveres som tilbehør eller som dessert med flødeskum på.

Gløgg
Gløgg kan man lave i mange varianter. Ofte smager det forfærdeligt, hvis man får det på en café eller lignende, men man skal jo smage. Tit er det bare fortyndet dårlig varm vin med rosiner i.
Jeg synes, at det er meget nemt at lave sin egen gløgg. Der er flere muligheder. Man kan både lave det med rødvin eller hvidvin, ja, jeg laver det nu også alkoholfrit, hvilket mine afghanske venner nyder, når de kommer her juleaften om eftermiddagen og er med til at pynte juletræ. Så får vi alle gløgg, nogle med alkohol andre uden og desuden småkager og chokolade eller måske æbleskiver eller biavlerens julekage og gaver til børnene.
Hvis du kan nå der er det godt at lade rosiner trække i vand eller rom eller snaps i 1 døgn.
Kog en sukkerlage med ca. 1 1/2 liter vand og ca. 200 gram sukker samt en håndfuld rosiner og 1 kanelstang og skrællen af en økologisk appelsin eller citron, 10 hele nelliker evt. lidt muskatnød evt. lidt frisk muskatnød. Lad det gerne stå og trække i nogle timer. Si det og lad det være grundstammen for det du har lyst til at komme i.
Du kan selv ændre din grund gløgg essens i forhold til hvad du har hjemme, eller hvad du kan lide. Gløggen varmes op og tilsættes rødvin, hvidvin, eller til alkoholfrit æblesaft eller anden frugtsaft.
Der kan tilsættes portvin eller spiritus, men det er ikke nødvendigt.

Jeg har set verdens ældste gløggopskrift. Den lyder sådan:
3 kopper rødvin, 1 kop rød portvin, 1/2 kop cognac, skrællen af en hel citron, 2 nip af både kanel og muskatnød, et halvt dusin hele nelliker (1 dusin er 12 stk.).
Kom det hele i en gryde. Varm blandingen hurtigt op. Sørg for at den ikke koger, og server straks.

Biavlerens julekage
På et økologisk julemarked fik jeg for nylig en opskrift på Biavlerens julekage.
Den kan sikkert spises med velbehag i dagen efter jul og senere. Den er uden smør, så man kan selv bestemme om man vil komme smør på den, når den skal spises. Den smager også godt med marmelade på.
1/2 Pægl vand
1 pund honning
1 pund melis
1 tsk. kanel
1 tsk. ingefær
Dette koges sammen og afkøles. Heri kommes:
4 hele æg, som dernæst røres godt sammen med 2 pund mel og 3 tsk. natron.
Af denne portion bliver der ca. 12-14 kager bagt i lagkagebundeforme ved 210 grader i 15 minutter.
Kagerne kan lægges sammen med smørcreme og pyntes med overtrækschokolade.
(1 pægl er 2,5 dl.
1 pund er 1/2 kg.)

Rigtig god jul og godt nytår!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. dec. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur