Henrik Saxgrens nye bog er et flot og vigtigt dokument, og et indlæg i den aktuelle debat om udlændinge-politikken
af Jette Jacobsen
Fredag den 20. januar udgav fotografen Henrik Saxgren bogen 'Krig og kærlighed - om indvandringen i Norden'.
Bogen udkom få dage før, protesterne mod Jyllands-Posten for alvor eskalerede, og den er et flot og vigtigt dokument.
Ord kan dræbe og fotografier appellere til følelser og til at tage stilling. I 'Krig og kærlighed' er både billeder og den ledsagende tekst nøgtern og registrerende.
Henrik Saxgren var træt af tonen i flygtninge- og indvandrerdebatten og så en opgave i at gennemføre en dokumentation af immigrationen i Norden.
Inspirationen hentede han blandt andet i den tyske fotograf August Sanders værker fra begyndelsen af det forrige århundrede. Han fotograferede den tyske befolkning. Fotografier som ikke stemte overens med Hitlers opfattelse af tyskere som den stolte ariske race med lyst hår og blå øjne.
Efter at have udgivet bogen 'Landet uden fædre' som omhandler gadebørn i Nicaragua, havde Saxgren lyst til at gøre op med det traditionelle reportage- og dokumentarfotografi og søge nye veje. Fotografen ønskede at skabe et værk, som i sin form skulle være saglig i lighed med August Sanders billeder og tilstræbe objektivitet
Resultatet er skabt over en periode på fire år, hvor fotografen har rejst i hele Norden og fotograferet og interviewet 253 immigranter og deres familier.
Mennesker fra lande overalt i Verden er havnet i Norden på grund af krig eller kærlighed.
Blandede ægteskaber og ikke kun mellem 'de fremmede' og nordboerne, men også ægteskab mellem for eksempel Abdelhafid som er født i Marokko og Ada som er født i Armenien. De bor sammen i Lapland. Abdelhafid er muslim og Ada er kristen. De mener ikke, at religion er noget problem, for de er enige om, at der kun er én gud.
Tatjana er født i Kroatien. Hendes far kæmpede mod nazisterne under Anden Verdenskrig og endte i tysk koncentrationslejr. Hun husker hans fortællinger om de modige danskere, der hjalp jøderne med at flygte til Sverige. Da Tatjanas liv var forbundet med daglige trusler, besluttede hun sig for at flygte og bestemte sig for at tage til Danmark og søge om politisk asyl, men fik afslag.
Herefter valgte hun at gå under jorden. Efter to år fik hun hjælp, og bor nu på Færøerne, hvor hun arbejder på en fiskefabrik.
Henrik Saxgren skriver bagerst i bogen: 'I Ankara i Tyrkiet opererer de sociale myndigheder for eksempel med, at det tager 60 år for en bondefamilie fra Den Anatolske Højslette at integrere sig i bylivet i Ankara. Selv om sproget er det samme. I Gellerupparken ved Århus, hvor sproget kan være et næsten uoverkommeligt problem for en bonde fra samme højslette, kræver ministeriet integrationsrapporter - hvert kvartal!'
Lad billederne stå et øjeblik.
Henrik Saxgren: Krig og kærlighed - om indvandring i Norden. Illustreret.(Gyldendal, 272 sider, 399 kroner
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278