27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Google nægter at udlevere søgedata

Google nægter at udlevere søgedata

Tirsdag, 24. januar, 2006, 00:00:00

Den amerikanske regering forsøger at få en dommer til at tvinge Google til at udlevere data vedrørende søgninger

af Michael Rützou
Det drejer sig dels et tilfældigt udsnit på én million websteder registreret i Googles database og dels en liste over en hel uges søgninger på Google.
Regeringen vil bruge de udleverede data som forsvar i en retssag rejst af borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU). Borgerrettighedsaktivisterne mener, at en ny lov, der skal beskytte mindreårige mod porno på internettet, krænker amerikanernes grundlovssikrede ytringsfrihed.
- Google er ikke part i denne retssag, og kravet om udlevering af information er for vidtgående. Vi vil kraftigt modsætte os deres krav, udtaler Google til IDG News Service.
Ud over Google er to andre unavngivne søgemaskinefirmaer blevet bedt om at udleve søgninger. Yahoo har bekræftet, at selskabet er blevet kontaktet, men vil ikke kommentere, hvilke informationer selskabet eventuelt har udleveret til myndighederne.
Det sidste firma forventes at være Microsoft MSN. De oplyser, at selskabet normalt samarbejder med myndighederne.


Slut med kontantafregning
Hvis det står til Økonomistyrelsen, skal det ikke længere være muligt at betale med kontanter til offentlige myndigheder.
Elektronisk fakturering og den såkaldte 'Nemkonto' har overtaget betalinger fra det offentlige til borgere og virksomheder, men Økonomistyrelsen vil have den sidste rest af kontanter væk.
Forbrugerombudsmanden skriver i et høringssvar, at det ud fra et forbrugersynspunkt 'må anses for betænkeligt, at forbrugeres og virksomheders valgmulighed for at foretage indbetalinger til offentlige myndigheder stærkt begrænses eller besværliggøres[!] valgmuligheden for fortsat at benytte de gængse betalingsmidler bør fortsat være til stede'.
Ifølge specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Søren Iversen, der har udtalt sig til Computerworld, er der desuden et rent juridisk problem, hvis en offentlig myndighed afviser at tage imod kontanter, men samtidig accepterer Dankort eller andre betalingsmidler omfattet af betalingskortloven.


Sander og sandheden
Videnskabsminister Helge Sander fra Venstre har affejet Enhedslistens Per Clausens kritik af regeringens kommende overvågning af tele- og internettrafik som 'politiske drillerier'.
Per Clausens humoristiske sans skal ifølge Sander findes i et spørgsmål til ministeren, om hvorvidt man kan være sikker på, at kun data om modtagere og afsendere af email, chat eller sms gemmes, uden at selve indholdet også gemmes.
Helge Sander sagde i svaret til Folketinget, at der ikke blev gemt indholdsdata - men ifølge TDC er ministerens udtalelse ikke 'den fulde sandhed', fordi teleselskaberne rent teknisk ikke kan gemme telefonnumre fra sms`er og email-adresser fra emailkorrespondance uden samtidig at gemme indholdet af kommunikationen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jan. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur