Den amerikanske sanger David Rovics udfordrer den nyliberale kulturbølge. Han besøger skoler i hele USA for at forhindre, at unge melder sig som soldater i Irak
af Anders Fenger
Du kan sikkert huske scenen i Michael Moores film, Fahrenheit 9/11.
Et par militær-hververe i uniform forsøger at lokke unge arbejdsløse amerikanere ind i hæren. Lige lukt til løvens hule, Irak.
Den 38-årige protestsanger, David Rovics, så filmklippet og besluttede at gøre noget.
Hele dette forår turnerede han rundt på både øst- og vestkysten i USA og spillede på skoler for eleverne. Tag ikke til Irak, var hans budskab. Anti-hverve-kampagne kalder han det.
- Krigen er ikke populær blandt amerikanerne. Men mange mennesker ved ikke, at millioner andre føler det samme som dem. Desuden mener mange, at det alligevel ikke nytter at protestere, siger David Rovics, da vi møder ham på vej hjem fra en koncert i Aalborg.
Nyliberal kultur
David Rovics afslutter i aften sin miniturne i Danmark. Et land, han besøger et par gange om året.
David Rovics er kendt blandt mange unge og ældre danskere for sine revolutionære sange med brod mod alt fra imperialister til den kommercielle musikindustri.
Men hvad er der nu galt med musikindustrien, spørger vi ham. Han nærmest taber cigaretten af forbløffelse over et så dumt spørgsmål.
- Du spørger, hvad de nyliberale ideer indenfor kulturlivet kan tilbyde publikum? Intet. Intet som helst. De kan kun tilbyde tom kultur. Den reaktionære musikindustri er hul indeni. De er mest af alt interesseret i bands og sangere, der udelukkende beskæftiger sig med kærlighed. Det er jo det rene sociopati! Det er en flugt fra virkeligheden. Det er eskapisme.
Men hvor er kunstneren så i dette nyliberale kulturunivers?
- Der er masser af gode kunstnere. Men musikindustrien ødelægger dem. Det bliver til muzak. De ødelægger dens kraft og evne til at mobilisere mennesker, siger sangeren med bestemt mine.
Kultur som en vare
- Heldigvis er kulturen sådan indrettet, at den hele tiden frembringer noget nyt. Noget, som musikindustrien ikke altid kan kvæle og gøre tamt, tilføjer han og tager endelig et ordentlig sug af sin filterløse cigaret.
- Pengemændene kan ikke hele tiden følge med kulturen. Så må de prøve at aflede kulturens livskraft og energi. Det skete med den politiske rap i 1980`erne og 1990`erne. Se bare på Public Enemy og Paris. De blev forsøgt kørt ud på et sidespor og hyllet ind i et slør af vold og ganster-image, mener David Rovics.
- Nyliberalismen behandler kun kulturen ordentligt, hvis den kan blive til en vare, der giver penge. Kulturen må for enhver pris ikke være nysgerrig og interesseret i, hvad der sker i verden. Nej, det gælder om at være glad i sin egen lille hverdag. Isoleret. At koncentrere sig om job, kærlighedsforhold og sig selv.
Individ og fællesskab
I det nyliberale univers er kunst og kultur meget rettet mod individet og den enkelte. Kulturen skal være en støtte og individuel trøst til mennesker. Hvorfor vil du ikke fremkalde det?
- Jeg støtter hele tiden mennesker med min musik. Men vi må se det hele i sammenhæng. Jeg vil fremkalde sammenhold, solidaritet, kamp, siger David Rovics nærmest med staccato-agtig stemmeføring..
Men hvorfor synger revolutionære og røde kunstnere aldrig om kærlighed?
- Forkert. I sangen The Key synger jeg om min kærlighed til den palæstinensiske kvinde og flygtning, der har mistet sit hus. Man skal kunne identificere sig med hendes følelser - dét at være flygtning. Med alle flygtningenes følelser. Jeg laver også kærlighedssange, men der skal være reelt indhold i dem. Ellers er det mainstream.
Hvilke følelser vil du så fremkalde ved din sang?
- Sorg, glæde, fællesskab, kærlighed, eftertænksomhed, vrede. Og vigtigst af alt: handling, slutter David Rovics. Og ser intenst på intervieweren, der skribler ned. Ordet er nemlig det helt centrale i David Rovics musikunivers.
Intim-koncert med David Rovics i aften kl. 20 i Arbejderens Bogbutik, Griffenfeldtsgade 26, 2200 København. Billetter fås ved henvendelse på mail: jena@comxnet.dk. Ny cd er tilgængelig for download medio december på www.davidrovics.com
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278