Der findes ingen sejr over en overmagt, kun gjort af en væbnet elite. Kulturkampens brug af sange under Anden Verdenskrig, var ligeså vigtigt et våben. Vigtig og sjov sangbog har samlet disse sange.
af Rikke G.F. Carlsson
Hvorfor udgive en bog med illegale viser 60 år efter besættelsestidens afslutning? Sådan indledes sangbogen Først så ta'r vi Göring ved det ene ben af Svend Nielsen, der netop er udgivet på forlaget Kragen ApS.
Svaret finder man i selv samme forord. 'Som middel til umiddelbart at standse eller bremse den tyske krigsmaskine var sangen ikke meget bevendt i forhold til sabotage og jernbanesprængninger.
Man kan nemt få den tanke, at forekomsten af disse viser blot er et pittoresk indslag i disse år, og at de for besættelsesmagten kun var for små myggestik at regne. Men netop besættelsesmagtens reaktion over for brugen af sangen viser med al tydelighed, at de ikke opfattede den blot som et ubetydeligt irritationsmoment. Når man kunne komme til det, slog man ned med hård hånd.
Også sangen var nemlig et våben mod såvel tyskerne som samarbejdsfolkene. Et vigtigt våben i den sindelagskamp der i løbet af krigens første 2-3 år drejede menigmands holdning til sabotage og frihedskamp 180 grader.'
Før som nu
Der findes et hav af sange i denne bog og mange vil kunne nynne med og genopfriske disse sange, som Svend Nielsen har samlet. Men også nye generationer kan bruge sangbogen.
Den viser kulturkampens styrke og lære os, at uden kulturens inddragelse bliver kampen hurtig isoleret og kommer til at virke sekterisk. Derfor er den vigtig.
Og så revidere den også synet på ens rare farmor, hvis man som barnebarn har sin gang i Ungdomshuset, og tror, at man har opfundet den provokerende direkte måde at udtrykke sig på. Syng bare teksten her:
Først så ta'r vi Göring ved det ene ben
og siden tar vi Goebbels og klasker mod en sten.
Så hænger vi Hitler i en strop
ved siden af von Ribbentrop.
Så ta'r vi os et grin,
af de fire nazisvin ..
Denne sang findes i utallige versioner. Og er nok en af de mest udbredte 'gadesange' fra besættelsestiden i Danmark Den kunne høres i hver skolegård og på hvert et værtshus. Sangen er lavet på tidens populære melodi, Lili Marleen, som var en tysk slager med tekst af Hans Leip og melodi af Norbert Schultze, om den tyske pige, der i lygteskæret udenfor kasernen står og venter på sin soldaterven. Den blev lanceret i 1938.
Hit-magerne
For en modstandsbevægelse, der på sit højeste talte måske 30.000 organiserede medlemmer (altså mindre end én procent af befolkningen), var denne side af kulturkampen vigtig. I denne bog har udvælgelsen af de illegale tekster været at vælge dem, hvor melodierne var almen kendte. Og mange af tekst/lejlighedsforfatterne var anonyme.
Man finder ikke fangeviser, der blev lavet og sunget af de indespærrede i Vestre Fængsel, i Hørserødlejren, i Frøslevlejren og i de tyske koncentrationslejre. Deres formål var internt at højne moralen.
Men tre fangeviser er dog medtaget. Sangen Milevidt for vore blikke, med tekst af Rudi Gouel, oversat af Werner Helmert, som blev sunget som antinazistisk sang af danskere både før og efter krigen, og de to sange fra Horserødlejren: Bag ved pigtrådshegnets gærde og I tusind år var vi trældom dømte - begge med tekst af Hans Kirk. De blev smuglet ud af Horserød og publiceret i de kommunistiske illegale blade og spredt som enkelttryk.
Man finder heller ikke revyviser, da de blev fremført offentligt, dog efter at de havde været igennem censuren. Men til gengæld finder man sabotage sangene 'Jeg bære med smil min bombe' og 'Mer' og mer' sabotage' sammen med den omskrevet frelsersang 'Kom, kom, kom til nazimøde' og 'Du må få mit sukkermærke, når jeg dør' og Hans Schefigs 'Da de store magter begyndte på at slås' på melodien Lili Marleen. Læs et af versene her:
'Vi har stemt på Stauning dengang han var rød.
Tomme ord og flagning var alt hvad det betød.
Han gjorde som de rige bød,
han gav os Horserød for brød,
:/Gudfader, hvor han snød.:/
Ja, man kan sagtens synge sangene i dag, hvor regeringen med et flertal i folketinget nu er aktiv i den ulovlige krig mod Irak og agerer som besættelsesmagt. En kraftig inspirationskilde til kommende lejlighedssange der er en del af vores kulturarv, vi bør forpligte os til at videreføre.
Bogen er opbygget med tekster, noder, kilder og kommentarer. Viser og melodier beskrives i deres grundkarakter som smæde-, satiriske, alvorlige, patriotiske, kritiske samt røde viser, og tidsfæstes. En flot og brugbar sangbog. Illustreret med tidens illegale vittighedstegninger.
Først så tar' vi Göring ved det ene ben - Illegale sange under besættelsen. Af Svend Nielsen. Udgivet på forlaget Kragen, Christians Brygge 3. www.forlagetkragen.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278