18 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krigens rædsomme hverdag

Krigens rædsomme hverdag

Tirsdag, 21. februar, 2012, 10:34:24

Med udgangspunkt i sine dagbøger 1914–18 skrev den tyske officer Ernst Jünger verdens måske bedste krigs- og antikrigs­­roman, der nu udkommer på dansk.

Ernst Jünger: I stålstormen. 288 sider, 349 kroner. Gyldendal.

Boganmeldelse

af Bjarne Nielsen

I stålstormen er Ernst Jüngers klassiker og selvbiografiske debutroman fra 1920 om oplevelserne som tysk skyttegravsofficer på Vestfronten under Første Verdenskrig.

Den regnes af mange for verdens bedste krigsroman, men foreligger først nu på dansk. Bogen er skrevet, så man hører lyden af projektiler, fornemmer stanken af døde kroppe og lugten af giftgas.

Ernst Jünger (1895–1998] havde deltaget i Nordafrika som Fremmedlegionær. Han meldte sig til fronttjeneste som 20-årig og blev indsat direkte i skyttegravene. Han var med i mange af de kendte slag, blandt andet Somme i 1916 og den store nytårsoffensiv i 1918.

Hverdagens rædsler

I bogen beretter Jünger både medrivende og nøgternt om dagligdagen og rædslerne på Vestfronten og beskriver den effekt, krigens væsen har på mennesket. Og krigen er hård ved forfatteren.

»Når man ser bort fra småting som rikochetskud og rifter, var jeg i det hele blevet ramt mindst fjorten gange, nemlig af fem geværprojektiler, to granatsplinter, en shrapnelkugle, fire splitter fra håndgranater og to fra geværprojektiler, hvilket med ind – og udgangshuller, havde efterladt nøjagtigt tyve ar.

Mens han talte sine skudhuller modtog han den højeste preussisk-tyske militære tapperhedsmedalje »Pour le mérite«. Han havde tidligere modtaget Jernkorset og masser af indre ar.

En af bogens mange kvaliteter er beskrivelsen af hans udvikling fra nationalistisk krigsgal til nøgtern professionel, fra sin egen overmodige fascination ved faren til stormtropsførens nøgterne beregning af chancerne og derved folkenes mulighed for overlevelse.

Ernst Jünger blev 103 år og døde i 1998. I bogens fine og indsigtsfulde efterskrift, sætter oversætteren bogen ind i dens historiske ramme og forklarer Jüngers motiver til krig, som en længsel »efter at undslippe det borgerlige samfunds spændetrøje« og mærke virkeligheden.

Han kunne i krigen mærke »den uhyre koncentration af kræfter i skæbnetimen, hvor der blev kæmpet om en fjern fortid, og den udladning, der så overraskende fulgte efter, havde for første gang ført mig ned i regioner hinsides det individuelle«.

For Jünger betød kammeratskab og offervilje for fællesskabet alt. Han søgte og fandt den ved fronten.

Højreorienteret bud

Bogens oprindelige budskab var en civilisationskritik i en anti-demokratisk og højrenational forståelsesramme – noget, der fængede i datiden og senere hos nazisterne. En omklamring han dog afviste.

I 1944 arresterede Gestapo ham og smed ham ud af hæren »uværdig til tjeneste«. I senere udgaver af bogen ændrede og nedtonede Jünger disse »højreorienterede« budskaber, men fastholdt sin fascination af katastrofen. Af undergangen.

Det er bogen sidste udgave, der er oversat og som gør den fantastisk, trods forfatterens ideologiske ståsted. Blandt de, der har rost bogen, er Brecht og Hemingway

Denne uafrystelig roman bygger på hans krigsdagbøger fra 1914–1918, som kom på dansk i 1964.

Skildringen af krigens rædsler gør, at »verdens bedste krigsroman« bliver en af de bedste dokumentariske anti-krigsromaner. Den vækker alt fra fascination til lede.

Ernst Jünger: I stålstormen. 288 sider, 349 kroner. Gyldendal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. feb. 2012 - 10:34   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger