01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sundhedsvæsenets basale værdier må sikres

Sundhedsvæsenets basale værdier må sikres

Onsdag, 16. november, 2011, 15:11:23

Den afgåede borgerlige regering har i løbet af 10 år lavet alvorlige skader på Danmarks sundheds­væsen, som det vil tage årtier at få rettet op på.

af Mauri Johansson

Som et led i det nyliberale korstog har privatisering af sygehuse og andre sundhedsfunktioner været i centrum, med store offentlige tilskud.

Private, fradragsberettigede forsikringssystemer har splittet systemet, der tidligere havde lige og fri adgang, op i private smutveje for de privilegerede, uden om køer og med øgede ventetider for de mest trængende.

Mere af samme var stillet i udsigt. Solidaritet og medmenneskelighed er fyord i den borgerlige ideologi i det hele taget.

Dette og meget mere skriver Arne Rolighed (S) om. Han har en baggrund i Statsministeriet, i Århus Amt som direktør for sygehusvæsenet, kortvarig som sundhedsminister i den sidste Nyrup Rasmussen (S)-regering og en lang årrække i Kræftens Bekæmpelse – altså 25 år i funktioner indenfor området.

Han har skrevet en lille, men meget læseværd bog om: Sundhedsvæsenets værdier under pres.

Alsidig kritik

Trods socialdemokratisk tilknytning præsterer Arne Rolighed en meget alsidig kritik og mange konstruktive forslag for at sikre Danmarks traditionelle og rimeligt demokratisk fungerende sundhedsvæsen.

Han understreger fra starten behovet for at bevare de centrale værdier frem for uafladelige ændringer af tvivlsom værdi. Den udbredte egoisme og grådighed, som det er lykkedes de borgerlige at udbrede i landet, må stoppes.

Han peger på de problemer der skyldes den omfattende private medicinalindustri med hastigt stigende priser på medicin og den skævdrejning, der sker i den kliniske forskning af samme grund.

Men trods de dyre behandlingsforløb skal politikerne og forvaltningen ikke blande sig i behandlingen af den enkelte patient. Der er et lægefagligt anliggende der hviler på lægeløftet.

De borgerlige ændrede Sundhedsloven i 2005, så der kom til at stå »lige og let« adgang til sundhedsvæsenet, i stedet for som før »lige og fri« adgang.

Det sidste er afgørende for Arne Rolighed og alle andre. Ingen penge mellem læge/ sygehus og patient. De private sygehuse skummer fløden ved at vælge socialt velstillede og unge patienter med ukomplicerede behandlinger.

Privat skævvridning

Ved at overbyde det offentlige på lønområdet, trækker de private hospitaler og klinikker, uden at betale for det, offentligt uddannet personale til det private.

Derved skaber de kapacitetsproblemer på det offentlige område, der arbejder med døgnbemanding og med de mest komplicerede patienter.

Rolighed efterlyser, at personalet arbejder med såvel hjerne som hjerte – med vægt på det sidstnævnte, der let bliver en mangelvare i en travl hverdag. Han er bekymret over den tiltagende specialisering og centralisering.

Han efterlyser mere forskning, i sær omkring de almindelige, udbredte folkesygdomme og forebyggelsen af disse. Primærsektoren, med de alment praktiserende læger, skal styrkes, med tid til forskning og god patientkontakt.

Han er bekymret for det store og voksende medicinforbrug, i sær for de ældres vedkommende, hvor overblikket mangler og risikoen for bivirkninger stiger. Patienternes med- og selvbestemmelse skal respekteres.

Kræftpatienterne står Roligheds hjerte nær og han kritiserer skarpt de urimeligt lange udrednings- og behandlingsforløb, og med rette, fordi Danmark i de internationale statistikker bestemt ikke står stærkt.

Umætteligt behov

Skulle man kritisere noget, er det Roligheds mantra bogen igennem: At befolkningens sundhedsbehov er umætteligt.

Man tror næsten han mener, at alle danskere lider af den ekstremt sjældne psykiske lidelse »Münchhausens Syndrom«, opkaldt efter den tyske adelsmand i midten af 1700-tallet, med de fantastiske fortællinger om det, han havde været igennem.

I sygdomssammenhæng er det dele af promiller af mennesker, der faktisk fantaserer sig til sygdomme så dygtigt, at de indlægges gentagne gang, endda med operationer til følge. De er psykisk syge og bør behandles for det.

Ingen raske mennesker ved sine fulde fem vil i dag frivillig lade sig indlægge på et sygehus, der med sin travlhed ligner et persisk marked.

Nej, kapaciteten skal bringes op, så der er plads, personale og ro til de syge. Men man forstår, at en person med baggrund som sygehusdirektør har et andet billede af verden end befolkningen.

Grundlæggende ændringer

Arne Rolighed, der er cand.scient.pol., kunne udbygge bogen med at påvise, hvordan kapitalismen systematisk producerer skader og sygelighed, fordi den tjener penge på det.

Der skal grundlæggende ændringer i samfundets magt­forhold til for at forebygge de menneskeskabte skader. Så vil selv en sygehusdirektør få sig en god nattesøvn.

Bogen kan varmt anbefales alle progressive kræfter. De reaktionære er som regel kroniske og uhelbredelige.

Arne Rolighed: Sundhedsvæsenets værdier under pres. 166 sider. Kr. 168. Munksgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. nov. 2011 - 15:11   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger