21 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mellem vækst og nedbrydning

Mellem vækst og nedbrydning

Lørdag, 12. november, 2011, 21:13:05

Den Globale Forum-bevægelses nye bog »Modvækst« rummer skarpe analyser af det bestående kapitalistiske system, men mangler teoritænkning fremad.

af Anders Bjerre Mikkelsen

Bogens titel Modvækst er ment som en provokation. Regeringer og internationale organers hovedproblem i disse krisetider er: at få gang i væksten. Det giver investorerne profit.

Det giver også, som samfundet er skruet sammen, lønarbejderen mulighed for at få mere i lønningsposen. Det er den arbejdsløses chance for et job. Gang i væksten er den nye danske regerings primære økonomiske mål og lønlige håb.

Samtidigt betyder vækst, at vi desto hurtigere bringes længere ud på den anden side af, hvad miljøet kan bære og dermed nedbryder den verden, som vore børn og børnebørn skal overtage.

Det er et dilemma og en udfordring, som vil noget, og som samfundsspidserne forsøger at snakke sig uden om ved slogans som »grøn vækst« og lignende.

Inspiration fra Forumbevægelsen

Blandt dem, der ikke vil snakke sig udenom, er medlemmerne af miljøorganisationen NOAH's Modvækstgruppe.

Gruppen nedsatte sig i 2007 med inspiration fra Danmarks Sociale Forum, en gruppe under den globale Forum-bevægelse.

Det er denne gruppe, der nu har fået dels nogle af egne medlemmer, dels, så vidt jeg kan se, nogle ikke-tilsluttede debattører, til at lave en række oplæg, som er samlet i en buket i bogen.

Oplæggene bringer læseren rundt til de mest forskelligartede områder: Landbrug, arkitektur, by– og landplanlægning, børn og opvækst, forbrugerisme.

Et fremtrædende tema i flere oplæg er kritikken af det bestående kapitalistiske samfund. Det sætter på alle områder en kurs, der skærper i stedet for at løse problemerne.

Kritikken går, og det er meget positivt, ikke blot på kapitalismens nedbrydning af miljøet, men også på dens sociale nedbrydning, på den ulige fordeling af magt og rigdom i de enkelte samfund og i forhold til i- og ulande.

Kapitalismekritik

Et oplæg af Anders Lundkvist hedder Kapitalisme og bæredygtighed er som ild og vand.

Han leverer sammen Peter Nielsen og Peter Næss særdeles rammende og skarpe analyser af kapitalismen, dens udvikling og dens neoliberale form i dag, det borgerlige demokratis degeneration mv.

De sidstnævnte to forfattere konkluderer, at heller ikke klimakapitalismen, eller den grønne kapitalisme, holder i længden.

Flere af oplæggene tegner imidlertid også alternative udviklingsveje. Her er udgangspunktet det helt nære og lokale.

Det er ikke i den individualiserende hvad-kan-du-gøre-selv- tone, vi kender fra Miljøministeriets hjemmeside under den borgerlige regering.

Det er i stedet gennem udvik­ling af social og kollektiv karakter: små projekter med fælles udnyttelse af haver og andre marginale ressourcer, økologisk småproduktion og lignende. Sådanne projekter kører bevægelsen i lokalområder i mange lande.

Nogle steder er indført egne penge for at lette omsætningen af produkter og ydelser. I visse byer som den engelske Totnes er kommunen gået med.

Modvæksts modstandere

I modsætning til de skarpe analyser af det bestående, er der absolut ingen teoritænkning omkring retningen fremad.

Her er tilgangen helt spontan. Metoden er at tage et skridt ad gangen og se, hvad der så byder sig til.

Det er ellers indlysende, at en modvækstudvikling, hvis den virkelig tager fart, vil møde benhård modstand, og det fra en langt stærkere modstander.

Skal for eksempel modvækstbrug fremstille en væsentlig del af de landbrugs- og gartneriprodukter, som et samfund konsumerer, skal de også have råderet over en væsentlig del af landets areal.

Hvordan kommer de i besiddelse af det? Selv den mest miljøvenlige transport kræver jernbanevogne, lastbiler, busser. Til bygning af vindmøller kræves finansiering, stål, plast med mere.

Vil jordbesiddere, storbanker og transnationale monopoler velvilligst stille disse ting til rådighed og dermed sætte pistolen for egen tinding?

Her synes man at mene, at alene ideen om modvækst kan forandre samfundet, blot den griber tilstrækkeligt meget om sig.

150 års kamp mod kapitalismen

Det er som om det er glemt, at man helt gratis har rådighed over de i sandhed dyrekøbte erfaringer, der er gjort i arbejderklassen i kampen mod kapitalismen gennem en periode på over 150 år. Hvorfor nævnes disse kampe eller ordet socialisme ikke på en eneste af bogens 280 sider?

Er det fyldestgørende, som den italienske gren af bevægelsen gør det i et aftrykt manifest, at affærdige »ideologien ... på venstrefløjen med, at den lige som kapitalismen skulle tilbede »myten om vækst«? Og så færdig med den.

Er det korrekt at afskrive vestlige landes arbejderklasser med, at de er mere eller mindre opløst og at medlemmerne er forvandlet til løsgående og magtesløse folkekapitalister og forbrugere. Det standpunkt forfægtes af de tre ovennævnte forfattere: Lundkvist, Nielsen og Næss.

Fraværet af et klassestandpunkt giver sig også udtryk ved, at flere af forfatterne siger »vi« og ikke skelner mellem »dem« og »os«, når de omtaler de agerende i det kapitalistiske samfund. Flere forholder sig slet ikke til, om det er nødvendigt at ophæve kapitalismen eller ej, hvis fremtidens mål skal nås.

Verden skal forandres

At verden skal forandres og en bæredygtig fremtid sikres er ikke desto mindre det gennemgående træk i bogens oplæg.

Kritikken af det kapitalistiske samfund vokser i disse kriseår frem i mange forskellige grupperinger. Vi kan bare ikke blive stående ved blot at konstatere, at de forskellige kritiske bevægelser har hver deres syn og deres tanker om, hvad der må gøres.

Forpligtelsen er at udvikle en strategi for en kurs fremad og en fælles optræden. Det så vi et lykkeligt glimt af i forbindelse med klimatopmødet i 2009 i København.

Modvækst har mange gode, spændende og nye momenter. Trods invendingerne kan bogen anbefalet, i modsætning til Serge Latuffes bog af samme navn af, anmeldt i Arbejderen 22. juni. Se også kronik om modvækst 24. august og efterfølgende debatoplæg 31. august, 3, 16 og 27. september samt 4. oktober.

Som udtryk for en forventning om en fremtidig strategiudvikling vil jeg slutte med et citat fra NOAH-Modvæksts hjemmeside:

»Indsigt i vækstens natur er en forudsætning for at kunne udvikle politiske strategier, som kan dæmme op for forbrugsvæksten og dreje samfundet i en bæredygtig retning«.

Modvækst – omstilling til fremtiden. Redaktion John Holten-Andersen m. fl. Forlaget Hovedland.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. nov. 2011 - 21:13   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger