Arbejdermuseets årbog 2010 er udkommet. En af artiklerne sætter fokus på kunstner og forfatter Hans Scherfigs blik for og syn på kvinder.
Boganmeldelse Af Hanne Rosenvold
Arbejdermuseet var i 2003 så heldig at få mulighed for at erhverve knap 800 af Hans Scherfigs tegninger og grafiske værker.
Museumsinspektør Susanne Aasted Gottlieb fra Arbejdermuseet har arbejdet med samlingen og hun fortæller i en artikel i museets årbog om Hans Scherfigs blik for kvinder med udgangspunkt i produktionen fra 1930'erne, skabt blandt andet i forbindelse med Scherfigs ophold i New York.
I denne periode var kvindemotivet et væsentligt element i Scherfigs billedunivers, og artiklen fokuserer på Scherfigs kvindesyn.
Et eksempel er tegningen Sort og hvid kvinde – den sorte kvinde vasker op, overvåget af en stramtandet cigaretrygende hvid kvinde.
Et andet eksempel er tegningen Portrætter af amerikanske typer, der domineres af indeklemte mænd, men hvor til gengæld to unge kvinde kigger smilende på beskueren.
Arbejdermuseets årbog giver et indblik i museets aktiviteter i det forgange år.
Museet er blandt andet aktiv i det internationale arbejde med at bevare arbejderforsamlingsbygninger som en del af UNESCO's verdenskulturarv. I en artikel præsenteres ni forskellige eksempler på bygninger, der har været væsentlige for udviklingen af arbejderbevægelsen i lokalområdet og som har bevaret sin autencitet op til i dag.
Én af dem er Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning i Rømersgade, København, hvor Arbejdermuseet i dag har til huse. De andre ligger i Australien, USA, Sverige, Finland, Belgien, Tyskland og Frankrig.
Årbogen rummer desuden artikler om østarbejdere i dansk landbrug, om tyske kommunister i dansk landflygtighed før og under Anden Verdenskrig og en svensk artikel om kvindernes stilling som dels udearbejdende, dels hovedansvarlige for hjemmet.
Endelig opsamles Arbejdermuseets erfaringer med digital formidling, blandt andet Danmark for folket om 1930'ernes socialdemokratiske propagandafilm, Humlen ved Carlsberg om bryggeriet og bryggeriarbejdernes historie, samt undervisningsprojektet i tilknytning til museets udstilling Industriarbejdet.
Årbog 2010. Arbejdermuseet. 128 sider, 99 kroner + forsendelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278