24 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Saftige illusioner i ørkenvarmen

Saftige illusioner i ørkenvarmen

Tirsdag, 16. august, 2011, 11:09:21

Tage Voss afslutter med »Landet, hvor solen går ned« sine fem bøger om menneskets tidløse behov for illusioner som historisk drivkraft.

af Gert Poder

»Ved du, hvorfor alle jøder er platfodet«, lyder indledningen til en gammel jødisk vits. Og svaret er: »Det tror sig pokker – efter 40 år i ørkenen«.

Den 93-årige læge og forfatter Tage Voss leger i sin seneste roman Landet, hvor solen går ned netop med den store myte om jødefolkets lange vandring i ørkenen til det forjættede land.

Derved afslutter han en imponerende romanrække på ialt fire bøger, der alle handler om illu­sionernes nødvendighed for mennesket.

semiterne vandrer

På en kro i Askalon fortæller en gammel egypter om den unge farao Amenhotep den Fjerde, også kaldet Aknaton. Han forkaster den gamle forstenede gudeverden til fordel for dyrkelsen af én gud, Aton.

Men den nye tro er oppe mod stærke, konservative kræfter. En samling semitiske stammer bliver en vigtig brik i magtspillet, da den mystiske leder Moses leder dem ud på en fantastisk vandring.

Med alderdommens legende lethed fabulerer Tage Voss frit over menneskets evige trangt til at handle, gøre et eller andet, hvad enten det bygger på viden eller ej.

Og så kan man lige så godt spinde en ende over, at jøderne ikke vandrede mod øst efter udfrielsen fra Egypten – men mod vest.

Det bliver helt logisk, at det bibelske jødefolk med Moses og Aron i spidsen fulgte solens spor og som en anden Thor Heyredahl sejlede over Atlanterhavet på sivbåde. Derefter vandrede de tværs over Nordamerika til Bering­strædet.

– Moses gik i enrum med den sidste af sine babylonske astronomer for at vurdere observationerne, fortæller den agtværdige, gamle egyptiske embedsmand Hr. Nefernoser.

»Astronomen lavede en model af to kålhoveder og vovede at forfægte teorien om, at jorden er rundt. Den passede Moses ganske godt. Han havde aldrig røbet sin egen opfattelse af solens bevægelser, men hele hans vandrebesættelse antydede, at det var i den retning, hans tanker gik.«

I det store asiatiske rige Ki møder de rejsende fra Babylonie og udveksler fyrværkeri med kineserne i Peking, inden de fortsætter rejsen mod vest til en smal stribe land ved Middelhavet.

Resten er historie, som man siger.

elegant hjernespind

Jo, den gode doktor Voss er ikke bange for at lege med virkeligheden bag fortidens illusioner. Han er fast forankret i sin viden om, at uden drømme og fantasier er mennesket intet andet end alle andre blandt jordens skabninger.

Landet, hvor solen går ned genfortæller elegant en af den vestlige civilisations mest grundlæggende og udbredte myter. Det er historien om et folk, der under sin søgen efter en ny identitet ustandseligt udsættes for nye fristelser. Nogle overvinder dem, andre bukker under og tager den korteste vej.

Samtidig er bogen et fascinerende stykke hjernespind, der fører læseren så langt bort fra virkeligheden, at det også kan være det samme.

Siden hans debuter fra 1954, Status på skæret om tiden som læge på Christiansø, har Tage Voss beriget det danske og udenlandske bogmarked med ialt 41 værker, fra sexologi til erindringer, fra børnebøger til essays.

Tage Voss: Landet, hvor solen går ned. 174 sider, 199,95 kr., Forlaget Vandkunsten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. aug. 2011 - 11:09   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger