05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra Mexico til USA

Fra Mexico til USA

Fredag, 24. juni, 2011, 10:57:07

»Lakunen« er en relevant samfundskritisk kunstnerroman. Bogens tema er forholdet mellem kunst og politik, men også spørgsmål som integritet og medløberi behandles.

»Frieda og Diego« malet af Frida Kahlo i 1941. - Forsiden af bogen til højre

Boganmeldelse af Bjarne Nielsen

Lakunen, er titlen på Barbara Kingsolvers nye mesterværk, som er en episk rejse fra Mexico, præget af malerparret Diego Rivera og Frida Kahlo samt den Røde Hærs stifter, den landsforviste Leon Trotskij, til et USA præget af Pearl Harbor, præsident Roosevelt og FBI bossen J. Edgar Hoover.

Romanens hovedperson, Harrison William Sheperd, har en amerikansk far og en mexicansk mor. De bliver skilt, da Harrison er 13 år, og Harrison flytter med sin mor til Isla Pixol i Mexico, hvor han vokser op.

Senere får han arbejde i Mexico City som kok hos den verdenskendte kommunist og murmaler Diego Rivera. Hans hustru Frida Kahlo, som også er kunstner, og Harrison udvikler et livsvarigt venskab, ligesom de bliver venner og beskytter af Trotskij i hans eksil.

Harrison bliver sekretær for Trotskij, og da denne bliver dræbt, returnerer Harrison til USA, hvor han bliver en anerkendt forfatter indtil 1940’ernes kommunisthetz, som var en forløber for McCarthys heksejagt i 1950’erne, sætter ind. En klar parallel til Kingsolvers nutidige erfaringer.

Bogen, der er en relevant samfundskritisk kunstnerroman, er primært skrevet i dagbogsform. Da FBI’s kommunistjægere nærmer sig Harrison, beder han sin sekretær om at brænde sine dagbøger og breve. Hun vælger dog at gemme dem, og bogen består af disse gemte papirer, avisartikler og sekretærens kommentarer.

Bogens overordnede tema er forholdet mellem kunst og politik, hvilket jo er et eviggyldigt aktuelt tema. Men også væsentlige spørgsmål som integritet og medløberi behandles på en fascinerende måde.

Bogen starter i 20’erne Mexico og slutter i 50’ernes USA. Det er en vigtig periode i det moderne Mexicos historie, ligesom det er det i USA’s – om end mindre flatterende.

Bogen har vundet den flotte Orange Pris og vil kunne glæde litteratur og historie glade læsere.

Kingsolver var en af de forfattere, der blev lagt for had i staterne efter 9/11-begivenhederne, fordi hun opfordrede USA til selvransagelse. Bogen skal naturligvis læses som en kritik af Vesten, især USA's menneskerettighedsfjendske terrorlove, der i mangt og meget minder om 50’erne kommunistiske heksejagt.

Barbara Kingsolver: Lakunen. 601 sider. 299 kroner. Forlaget Verve.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jun. 2011 - 10:57   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger