02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Besættelsestidens personlige beretning

Besættelsestidens personlige beretning

Tirsdag, 22. marts, 2011, 10:37:28

En ny antologi om besættelsestiden 1940-45 indeholder mange fine personlige historier, men mangler perspektiv og analyse af krigens og modstandens natur.

boganmeldelse af Bjarne Nielsen

Vi er i øjeblikket vidner til en rækker bøger med personlige beretninger om dette og hint. Nu er turen kommet til en murstensantologi på 869 sider om besættelsestiden i Danmark i 1940 - 45.

Her giver mænd, kvinder, børn, ældre, medløbere og modstandsfolk fra alle klasser og samfundslag deres subjektive syn på krigsårenes drama og hverdag.

Der er beretninger fra arbejdspladser og fra hjemmet, fra gaden og fra de bonede gulve og fra modstandens mangfoldighed – fra spontan alsang til organiseret sabotage.

Det betyder at aktør, observatør og fortæller er en og samme. Bogen har intet kildemateriale der bekræfter eller afkræfter beretningen, hvilket nogle gange er en svaghed.

I alt 220 personer bidrager, hvorfor kvaliteten og værdien er naturligvis svingende, men der er en række perler imellem.

Bogen har et fornemt opdelt emneoversigt, der betyder at læseren kan slå op under emner som 9. kolonne, antikominternpagten, augustoprøret, BOPA, folkestrejkerne, Gestapo, Horserødlejren, kommunister, hverdagsliv med mere.

Der er eksempelvis 11 historier om kommunister, 22 om hverdagsliv og fire om Horserødlejrens liv. Der er historier af blandt andet Hans Kirk, Martin Nielsen Dora Thing Bredsdorff, Aage Pallesen og Børge Houmann.

Bogens mange fortællinger stammer mestendels fra dagbøger, breve, erindringslitteratur, rapporter og historiske arkiver.

Kun omkring ti procent af stoffet har ikke tidligere været offentliggjort, hvorfor der naturligvis ikke er meget nyt at hente for historieinteresserede, men for unge mennesker vil der være meget nyt og spændende læsning at få.

Et problem er, at for folk uden kendskab til stoffet, vil manglen på en samlende forståelsesramme, fraværet af kildekritik og en perspektivering af  en række spørgsmål ikke ruste dem til en forståelse af krigens – og modstandens – natur og dermed indsigt i besættelsens karakter.

Det gælder eksempelvis samarbejdspolitikken, folkestrejkernes betydning og kampen efter 29. august 1943, Tilbage står alene en række ofte fine og letlæste historier, der absolut berettiger en bog som denne.

Ud over emneoversigten har bogen et brugbart personregister.

Forfatteren har skrevet speciale i Marshallplanen og dansk fagbevægelse, der forventes udkomme som bog i år. Han har desuden været initiativtager til og redaktør af Det nye Clarte.

 Dino Knudsen. Øjenvidner til besættelsen. Danskere beretter om hverdag og krig 1940 - 45. 869 sider, 349 kroner . Haase og søns forlag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. mar. 2011 - 10:37   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger