Hammett skrev bøger om rå vold og udnyttelse, små og store skurke, stærke mænd og smukke damer. Selv var han kommunist, anti-fascist og offer for McCarthys udrensning.
Forfatterportræt af Bjarne Nielsen
Den hårdkogte krimis fader, Samuel Dashiell Hammett (1894 - 1961), er født i Maryland i USA. Han forlod skolen som 14 årig, og arbejdede med alt fra landbrug over jernbaner til ansat i Pinkertons detektivbureau fra 1915 til 1922.
Pinkerton lavede ofte storkapitalens beskidte arbejde i forbindelser med datidens strejker. Den dag i dag kaldes strejkebrydere i USA for Pinkertons!
Hammetts datter Jo skriver i sine erindringer, at faderens kommunistsympatier skyldtes, at han ville sone, at han som Pinkertondetektiv stak en strejkeleder, som kollegaerne derefter myrdede.
I tyverne skrev Hammett 32 noveller til magasinet Black Mask med den navnløse detektiv Continental Op i hovedrollen.
Den første novelle hed The Road Home (1922). Senere kom hans kendte bøger Rød høst (1929), Ridderfalken (1930) og Den tynde mand (1935).
Som i hans øvrige bøger, er »Alle mine bøgers karakter baseret på personer jeg personligt har kendt«. Byen var præget af hårde arbejdskampe og mineejerne praktiserede »lej en bandit«.
I 1931 udkom Glasnøglen. Hvert år kåres årets skandinaviske krimi, som tildeles prisen »Glasnøglen«. Den er opkaldt efter Hammetts bog og uddeles af Skandinavisk Kriminalselskab. Både Leif Davidsen, Frederik Skagen, Henning Mankell og Stieg Larsson har modtaget den.
I firserne udsendte herhjemme novellesamlingerne En sag for Continental Op (1985) og i 1988 Kvinde i mørket.
rå sociale skildringer
Alle bøgernes fællestræk er at de økonomisere med sine virkemidler, er billedfattige men tydelige i deres rå skildring af den sociale ustabilitet i datidens USA efter 1. verdenskrig. Et andet kendetegn som dannede skole, var de stramme og gnistrende dialoger samt hans eminente evne til at skildre storbyens dystre sider og forfald.
For Hammett var analyse og kritikken ligeså afgørende som opklaringen. Han hadede »puslespils«– og »hvem gjorde det?«–krimier, som især Agatha Christie repræsenterede.
Han ville nok have rynket på næsen af vore dages femikrimier. En krimi skulle afspejle kapitalismen. Hårdt og lige på. Ingen vindere. Kun store eller små tabere.
En pointe i Hammetts bøger er, at man skal sætte sig nogle mål, rigtige eller forkerte, og leve efter dem, om det end betyder man går glip af en umiddelbar gevinst.
Hammets detektiver er ensomme, lurvede og forhutlede men på bunden dog reelle og med tro på sig selv. En slags Robinson Crusoe i den amerikanske kapitalismes jungle.
Under 1. verdenskrig, hvor han var ambulancechauffør, blev han i 1918 hjemsendt med tuberkulose. I 1921 giftede han sig med sin sygeplejerske, Josephine Dolan, med hvem han fik to døtre.
Efter flere amourøse sidespring fik han et livsvarigt forhold til forfatterkollegaen Lillian Hellmann, hvoraf dele indgår i filmen Julia, baseret på Hellmanns erindringer om modstandskampen i Europa under krigen.
engageret antifascist
Han skrev sin sidste bog, Den tynde mand, i 1934 og helligede sig derefter venstrefløjsarbejde. Han var stærkt engageret i antifascistisk arbejde og solidariteten med det spanske folk og tilsluttede sig kommunistpartiet i 1937.
Under 2. verdenskrig deltog han efter Pearl Harbour som sergent på de Aleutiantiske øer, der ligger øst for Beringshavet og syd for Alaska, hvor han skrev i en soldateravis.
Med Den Kolde Krigs start blev Hammett et oplagt mål for de reaktionære kræfter og hetzen mod kommunisterne og de progressive. Hammett nægtede at svare på kommunistjægeren McCarthys spørgsmål. Han blev fængslet for sin principfasthed og måtte i en periode lade sig forsørge af Hellmann.
Dan Turrells krimiserie, der for det meste foregår på Vesterbro og startede med Mord i mørket, er en tro kopi af Hammetts stil. Turrell skrev en del om Hammett og døbte ham »voldens teolog«.
Hammett på film
Hammett blev især verdensberømt på grund af filmatiseringerne af hans bøger. Den legendariske instruktør John Huston debuterede i 1941 med Ridderfalken, hvor Humphrey Bogart spiller den kyniske, rapkæftede og noget desillusionerede Sam Spade med den tørre sarkasme. Filmen regnes for en af de første i film noir-genren
Alle hans bøger er filmatiserede. Ud over bøgerne skrev han også manuskripter til diverse film, blandt andet No good deed med Samuel L. Jackson. Sammen med Coen-brødrene har han skrevet manuskriptet til det fremragende gangsterdrama Millers Crossing (1990), der er baseret på Rød Høst og Glasnøglen.
Rød Høst inspirerede den japanske mesterinstruktør Akiro Kurosawa til filmen Yojimbo, spaghetti-western instruktøren Sergio Leone til En nævefuld dollars, samt Bruce Willis til Sin City.
I 2005 kom Wim Wenders med Hammett, der foregår i San Francisco i 1928 og handler om Hammetts jagt i byens Chinatown. Hammett boede selv i byen fra 1921 til 1930 – en periode hvor han både drak og tog stoffer.
Ud over at inspirere til dusinvis af film, har adskillige tegneseriekunstnere ladet sig inspirere af Hammett. Han startede tegneserien Secret Agent X9 med den legendariske tegner Alex Raymond, der også tegnede Jens Lyn og Rip Kirby.
Hammetts betydning for den hårdkogte krimi i bøger, film og tegneserier kan ikke overvurderes.
Kommunisten Dashiell Hammett ligger begravet på soldaterkirkegården Arlington.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278