04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En dansker går i krig

En dansker går i krig

Fredag, 26. november, 2010, 11:00:57

På den ene side var han en Rambo-klon. På den anden side en glødende anti-fascist. Bogen om Anders Lassen er både spændende og lærerig.

Thomas Harder: Anders Lassens krig. 592 sider, rigt illustreret, 399 kroner. Informations Forlag.

boganmeldelse af Bjarne Nielsen

Rundet af en officersfamilie med krigshelte og adelige aner, rendte lille Anders rundt på godset Bækkeskov ved Præstø og legede Tarzan med bue og pile.

Krigslege og skoven var hans element.

Siden blev Anders Lassen den mest dekorerede danske soldat gennem tiderne. Hans livshistorie ikke helt almindelig, hvilket berettiger denne moppedreng af en biografi.

Han forlod hurtigt skolen for at tage ud at sejle, og bogen har spændende beretninger om denne periode.

Han var kun 20 år, da han i 1940 meldte sig til britisk militær­tjeneste, i frømands– og jægerkorpset, for at deltage i kampen mod nazismen.

Bogen er spækket med utrolige krigshistorier, blandt andet da han var med til at tage en hel tysk garnison på kanaløen Sark til fange, ligesom kampene på Kreta fænger.

Han faldt den 9. april 1945, på femårsdagen for besættelsen af Danmark, i kamp i Norditalien, få uger før befrielsen. Anders Lassen blev som den eneste ikke-brite belønnet med et Victoria-kors, ligesom han hele tre gange modtog Military Cross.

Bogen har gode kapitler om, hvorledes Lassen blev trænet i guerillakrigsførelse i Churchills opfindelse SOE, Special Operations Executiv.

Dens opgave var at »sætte brand i Europa«, men senere fik korpset til opgave at hindre kommunisterne i at tage magten, hvor det var muligt, det vil sige Jugoslavien, Italien, Grækenland og Albanien.

Anders Lassen deltog i adskillige kommandoraids mod tyske garnisoner på de besatte øer i Den Engelske Kanal og endnu flere mod tyske og italienske styrker rundt om i det græske øhav, hvor han fortsat flere steder hyldes som en befrier.

Han deltog enten som medlem af Small Scale Raiding Force - det senere Small Boat Service.

Bogen er – som Thomas Harders tidligere bog om Den danske partisan Lauritzen – velskrevet, gennemresearchet og utrolig spændende, om end der går lidt vel meget glorificering i den. Dens hovedvægt er lagt på tiden fra 9. april 1940 til 9. april 1945.

Ved hjælp af krydsklip mellem politiske, militærstrategiske, propagandistiske, efterretningsmæssige, militærtekniske og andre forhold giver den et fremragende billede af krigen. Den tegner et unikt billede af Lassens krig i den store krig.

Lige fra barnsben var Lassen en Rambo-klon, og man kan frygte hvad diverse soldater kan få ud af at læse om hans bedrifter. Bogen kan dog varmt anbefales, fordi den ud over at minde os om, at i kampen mod fascismen tæller alle med, også giver et fortrindeligt billede af en krigsindsats, der sjældent er dokumenteret.

Der er tidlige udkommet en række bøger om Anders Lassen, hvoraf hans moders Anders Lassen, sømand og soldat fra 1949 er den mest kendte.

Thomas Harders bog er uden tvivl den mest anbefalelsesværdige, da den også sætter Anders Lassens kampe ind i en større helhed.

Foran Frihedsmuseet i København er der opstillet en buste af Anders Lassen.

Thomas Harder: Anders Lassens krig. 592 sider, rigt illustreret, 399 kroner. Informations Forlag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. nov. 2010 - 11:00   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger