En tværfaglig gruppe af forskere peger i en ny antologi blandt andet på behovet for at se på sundhedsområdet med statskritiske, humanistiske briller.
Boganmeldelse af Mauri Johansson
En snes overvejende humanistiske forskere har gennem de seneste 20 år mødtes og i et tværfagligt forum drøftet sundhedsområdets teori og praksis.
Det har været svært at se, at den medicinske verden har taget ret meget af humanisternes indsigter til sig. Alligevel har forskergruppen igen i år redigeret en antologi med 13 kapitler om væsentlige dele af sundhedsområdet.
To af ankerpersonerne i forskergruppen peger på behovet for at få igangsat en systematisk statskritisk forskning i Danmark. Her er sundhedsområdet et oplagt tema.
Statskritisk forskning
Et eksempel på statskritisk forskning er, hvad der skete med den gamle tradition for selvstændigt kystnært fiskeri.
Uden offentlig debat »beslaglagde« regeringen Fogh Rasmussen i 2006 den frie ret til fiskeri ved at overføre værdierne til bådejerne på markedsvilkår. Derved mistede de fleste fiskere muligheden for at erhverve sig en båd. Storkapitalens overtog denne næringsgren, til skade for kvalitetsfiskeriet og økologien.
Der kan trækkes paralleller til centraliseringen på sundhedsområdet og nyliberalismens privatiseringstrang. Den statskritiske forskning bør inddrage Karl Marx og hans klasseteori for at gøre billedet klart og anvise politiske modaktioner.
Kravet om evidensbaseret behandling har ryddet op i tvivlsomme behandlingsmetoder, men det risikerer samtidig at blive en bremse for udviklingen på sundhedsområdet.
Behovet for et helhedsoverblik må være styrende og mere demokratiske beslutningsprocesser må afprøves.
Erfaringer med patientskoler af forskellig art er her et af de belyste eksempler. Dette og spørgsmålet om brug af kvalitative metoder behandles flere steder i bogen.
Tværfaglig indsats
Et stort område som kroniske smertetilstande uden kendt grundlag stiller krav om nye løsningsmodeller. Patienterne må ofte kæmpe længe og hårdt for at få deres tilstand anerkendt som ”reel”.
Anerkendelse af en persons problemer er i det hele taget central også i misbrugssektoren, men balancen mellem patientens egen opfattelse og de professionelles styrende rolle er hårfin.
Et tidligere forsømt indsatsområde, nemlig rehabilitering efter hjerneskader, viser, hvordan et metodisk, tværfaglig samarbejde kan bringe selv hårdt ramte syge tilbage til en tålelig virkelighed. Her har viden fra vigtige naboområder til medicinen vist sig særdeles anvendelige.
Med de tilsyneladende ubegrænsede diagnostik- og behandlingsmetoder skabte de sundhedsprofessionelle i1970’erne det indtryk, at »alt er mulig«. Denne opfattelse tog mange syge og deres pårørende til sig, men mange blev skuffede.
Det astronomisk dyre Human Genomprojekt, arbejdet med stamceller og lignende projekter har haft samme følger. Den professionelle verden har nu besindet sig og formulerer forventningerne mere realistisk, til gavn for alle implicerede.
Hår på brystet
Patientrollen har fra den traditionelle »liggen ret« i sygesengen under stuegangen gradvis ændret sig og det sker fortsat. Men er det noget, der kan ende helt galt? Vil det, at patienten selv overtager ansvaret også for behandlingen, i hjemmet, via computer, være med til helt at omdanne patienten til en »ulønnede medarbejder« i sundhedssystemet?
Bogen er sprogligt i den akademiske tradition, men emnerne er relevante og burde diskuteres, også af lægerne. Flere af bidragene antyder, at det politiske system skader udviklingen. Ikke just en akademisk tradition.
Forskergruppen har imidlertid efterhånden så meget hår på brystet, at den burde se bort fra forventelige politiske tæsk og hellere oplyse befolkningen om hvad der faktisk sker. Måske er kravet om en kritisk statsforskning, som bogen stiller, en forsigtig åbning?
Keld Thorgaard, Morten Nissen og Uffe Juul Jensen: Viden, virkning og virke - forslag til forståelser i sundhedspraksis. 357 sider, kr. 298, Roskilde Universitetsforlag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278