04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunist og gangster under besættelsen

Kommunist og gangster under besættelsen

Tirsdag, 23. november, 2010, 10:40:51

Da politiet begyndte at trævle Karens bande op, tvang BOPA fiskeren Svend Aage til at flygte eller melde sig fordi bandens aktiviteter skadede BOPA.

Tegning: Karen blev mentalundersøgt af den berygtede retspsykiater Max Schmidt, der selv senere blev stemplet som psykopat. Den legendariske kommunistiske sagfører Carl Madsen latterliggjorde – og ristede Max Schmidt i bogen »Den gode læge«. | Bogforside: Karen Holm døde som en livlig og glad kvinde i 1972. DKP’s Ragnhild Andersen talte ved begravelsen.

af Bjarne Nielsen

Bogen om »Kommunist-Karen« er en bog om Karens familie og omgangskreds af kommunister og gangstere, og en skæbnefortælling om moralsk forfald og lovløshed under Anden verdenskrig.

Det er historien om arbejderpigen Karen Holm fra Sydhavnen, hvis familiemedlemmer både var Spaniensfrivillige, kommunister og modstandsfolk og – viste det sig –  for nogles vedkommende gangstere.

Karen og hendes bande startede med afsæt i modstandsgruppen BOPA, med »legalt« rapseri til modstandsbevægelsen, for at ende i organiseret kriminalitet med grove metoder og et svimlende udbytte.

Baggrunden
Karen er født i revolutionsåret 1917 i Aalborg og hjemmet, faren en fordrukken slagter moderen hjemmegående hos de otte hel - og halvsøskende, så fattigt at de på et tidspunkt var på fattighjælp.

Da Karen var seks-syv år flyttede familien til hovedstaden, og hun er derfor opvokset i en to-værelses lejlighed i Københavns Sydhavn, hvor »farmor Holm« styrede tropperne. Familien var stor og børnerig, arbejdere og aktive kommunister med et stærkt sammenhold.

»Karen Holms familie og venner var alt i alt stærkt engagerede og idealistiske unge mennesker, og en del af dem havde endda høstet dyrekøbte erfaringer med våbenbrug i Spanien«, hedder det i bogen.

Karen havde måske det meste i munden, men sluttede sig dog til modstandskampen efter at flere af hendes venner, inklusiv kæresten, var blevet interneret i Horserød. Hun blev illegal og levede som sådan.

I denne periode deltog hun i to røverier for at skaffe penge.

Karens bande
Banden bestod foruden Karen af ni medlemmer, som mere eller mindre var tilknyttet BOPA.

Karens næstældste bror Viggo, der var uvidende om bandens aktiviteter, var ledende BOPA-medlem under dæknavnet »Helge«, senere kendt som »Helge Fred«, grundet sin indsats i fredsarbejdet. Han havde også været Spaniensfrivillig.

Bandens medlemmer bestod af en brandmand, en typograf, en arbejderske, en arbejdsmand, en sporvejsfunktionær, en malersvend samt en sortbørshaj, en fisker og jord- og betonarbejder. Bogens gennemgang af deres liv og motiver er yderst spændende læsning.

Kuppene, de begik, var der ikke meget Olsen-Bande over. De var kluntede amatører, der begik væbnede røverier mod en pantelåner, en fagforenings hjælpekasse og et stormagasin.

Beskrivelsen af de forskellige røverier og kup er underholdende men lidt kulørte.

Da politiet begyndte at trævle banden op, tvang BOPA fiskeren Svend Aage til at flygte eller melde sig da bandens aktiviteter skadede BOPA og gav for stor uro. Han meldte sig, og i august 1944 blev Karen anholdt.

Bogen gennemgår alle bandens medlemmers, også  Karens, mentale lægejournaler, hvilket denne anmelder finder noget problematisk, da disse er skrevet af politiets berygtede retspsykiater Max Schmidt, der selv senere blev stemplet som psykopat. Han behandlede især de danske nazister og landsforrædere.

Den legendariske kommunistiske sagfører Carl Madsen latterliggjorde – og ristede ham i bogen »Den gode læge«.

Kommunist-Karen fik 12 års fængsel, medens hendes halvbror Ancher fik 14 år. Resten af banden fik mellem to og tolv års fængsel.

Viggo blev helt frikendt og hans indsats i frihedskampen  er fremhævet af især Carl Madsen, der sad sammen med ham i Horserød.

Efter nogle år blev Karen og banden, ligesom nazister og værnemagere, løsladt. Karen begik dog senere atter et røveri og røg ind igen.

Hun døde som en livlig og glad kvinde i 1972.

Inden da var den store kommunistiske familien Holm, med de »sorte får« Karen og Ancher, blevet splittet, da DKP efter Ungarnsopstande og SF’s dannelse blev splittet. Nogle gik med Aksel Larsen andre forblev tro mod DKP og Sovjetunionen.

Farmor Holm dør
Da familiens tovholder »farmor Holm« døde i 1959 blev bisættelsen et tilløbsstykke, hvor DKP’s folketingsmedlem Ragnhild Andersen, holdt talen

Det er vigtigt at huske ikke at sætte spørgsmålstegn ved BOPA's indsats i kampen mod nazismen.

Karen Holm og ligesindede var brodne kar, som rodede rundt i blandingen af idealisme, spænding og kriminalitet. Noget BOPA tog klart afstand fra og forfatterne fint gør opmærksom på.

Bogen er på mange måder en »kulørt historie«, men dens billede af hovedpersonernes liv og ageren i en tid, hvor alt ikke fremstod helt klart, gør den til en indsigtsfuld bog om det at træde over stregen og det bliver skæbnesvangert.

Niels Kjøller og Palle Bruus Jensen

Karen – gangsterpige under besættelsen

250 sider. 249 kroner gennemillustreret

Art People

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. nov. 2010 - 10:40   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger