Hvis man er til historiske krimier, så læs Philip Kerrs Bernie-serie. Sjette bind, »Om døde ej opstår« fortsætter med fed aktion, sort humor, dyb research og frodig fantasi.
Af Bjarne Nielsen
Den anti-nazistiske, tidligere politimand, nu privatdetektiv, Bernhard Bernie Gunther, har været en del igennem, siden han trådte ud af det nazistiske politikorps i Berlin. Philip Kerrs hovedperson i hans Berlin Noir-serie er nået til sjette bind med Om døde ej opstår.
I sidste bind, En stille ild, der foregik i 1950, var Bernie på job i Argentinas Buenos Aires, forklædt som nazist. Nu er året 1954 og han har fundet et tilflugtssted i det præ-kommunistiske Cuba under diktatoren Batista, hvor han arbejder på drømmen om at vende tilbage til Tyskland.
Som altid stikker fortiden sit hoved frem, og Bernie må atter finde sig selv i rollen som privatdetektiv. Det, der skete i Berlin tyve år tidligere, må finde sin afslutning.
I bogens første halvdel er læseren på eventyr med Bernie i Berlin under Hitler-Tysklands forberedelser til De Olympiske Lege 1936. Året er 1934 i Berlins drabsafdeling og året efter Hitlers folk har taget magten.
På grund af en jødisk bedstemor er han en ottendedel »smovs«. Desuden er hans demokratiske og antinazistiske sindelag et problem. Så Bernie tager sin afsked og bliver hoteldetektiv på Berlins fornemste hotel, Adlon.
Alligevel bliver bliver han indviklet i korruption omkring de gigantiske olympiadebyggerier sammen med amerikanske gangstere og højtstående nazister. Han redder, takket sin amerikanske kæreste, livet og får held til at flygte.
I bogens andel del er han landet på Cuba i 1954. forud har han arbejdet for SS i Ukraine, siddet i sovjetisk fangelejr, været CIA’s tjeneste og flygtet til Argentina, hvor alle de gamle nazister fandt beskyttelse under præsident Peron.
Cuba styres nu af den amerikanske mafia, akkurat som nazisternes olympiadebyggeri og Batista.
Om døde ej opstår er som andre Kerr-bøger spækket med aktion og sort humor og kendetegnet ved fremragende research og en dejlig blanding af autentiske og fiktive hændelser. Lidt lige som svenske Jan Guillou og hårdkogt á la Phillip Marlowe.
»Et hovedværk i moderne kriminallitteratur« skriver forlaget på omslaget og det er ikke pral. De er historisk baserede krimier når de er bedst.
De andre bind med Bernie er Martsvioler, Den blege forbryder, Et tysk rekviem, Det ene fra det andet og En stille ild.
Om døde ej opstår kan udmærket læses selvstændigt, men biblioteket eller ens bogpusher har sikkert de øvrige bind. Man bliver nemt afhængig.
Philip Kerr: Om døde ej opstår. 486 sider, 299 kroner. Modtryk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278