06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mord uden samvittighed

Mord uden samvittighed

Tirsdag, 14. september, 2010, 10:53:02

Arne Pedersen hed en af anden verdenskrigs mest skruppelløse stikkere. Han foregav at være medlem af modstandsbevægelsen, men fik løn af tyskerne for at angive sine kolleger.

Mord uden samvittighed
Folkeviddet lagde ikke fingrene imellem i sin vurdering af statsminister Erik Scavenius og hans forhold til den tyske besættelsesmagt, her skildret i en illegal tegning fra tiden.

af Bjarne Nielsen

»Den ondartede stikker, kommunelærer Arne Pedersen, Sønderborg er nu rejst fra byen, efter der har været proteststrejker imod ham i teknisk skole og i kommuneskolen«. Det stod at læse i Det Illegale Information den 19. september 1944.

Inden da havde Arne Pedersen uddelt illegale blade for at foregive, at han deltog i kampen mod den nazistiske besættelse. Han spredte falske rygter mod kollegaer og venner fra modstandsbevægelse for at bortlede opmærksomheden fra sin egen stikkervirksomhed.

Efter besættelsen blev han dømt for at være skyld i tre mord, tre mordforsøg, en deportation til Kz-lejr i Nazityskland, fængslingen af seks personer, en persons indsættelse i Frøslevlejren samt seks personers flugt til Sverige. Han medvirkede dog i betydeligt mere, end han blev dømt for.

Henning N. Larsen, der er autodidakt historiker, har begået en spændende »journalistisk beretning om en kriminalsag under besættelsen«.

Stikker Pedersen
Arne Pedersen var født i 1908. Moderen døde da han var femår og faderen stak derefter af uden sønnen, der kom i pleje hos bedsteforældrene. Han fik som ti-årig arbejde som bud og senere som landbrugsmedhjælper.

Så begyndte han at læse til lærer og bestod efter en række vanskeligheder i 1933. Da havde han allerede fået dom for, at hans ageren skete »for at bringe sig selv i centrum«. Dertil kom en løbende række af afsløringer for økonomisk bedrag og tyverier.

Han blev ansat ved en skole for det danske mindretal i Slesvig i de turbulente tredivere. Han returnerede hurtigt til Danmark og blev medlem af Det Unge Grænseværn, hvis opgave det var at værne det sønderjyske område mod tyskernes krav om grænserevision og andre pro-danske aktiviteter.

Modstandsgrupper dannes
I 1943 foregik hans aktiviteter i De Unges Idræt (DUI) og Socialdemokratiet. På dette tidspunkt dannes en modstandsgruppe i Sønderborg på Arne Pedersens opfordring, heriblandt flere lærerkollegaer.

Pedersen var da allerede var ansat af den tyske efterretningstjeneste Abwehr som stikker med 400 kr. i løn om måneden.

Bogen beretter fint om en række aktioner og Pedersens virksomhed, ligesom den har meget spændende om det tyske mindretals paramilitære gruppe ZFD, Zeitfreiwilligendienst. Det var oprettet i 1943 og skulle i tilfælde af en allieret landgang på vestkysten bistå værnemagten. Det var utroligt upopulært hos det danske flertal.

Bogen har mange fine historier med udgangspunkt i stikker Pedersens aktiviteter. En af dem er om forsøgsstationen uden for Sønderborg for de frygtede V1 bomber. En anden er om jagten på lederen af den danske modstandsbevægelses efterretningschef Svend Truelsen. Det lykkedes dog Truelsen at flygte til Sverige.

Kriminalrat Hermannsen
Bogen kommer »en anelse uden for portrættet« ved at inddrage SS-Fürer og Kriminalrat Hermannsen, hvilket dog løfter bogen.

Hermannsen var overbevist socialdemokrat indtil Hitlers magtovertagelse i 1933 og arbejdede ved grænsepolitiet i Flensborg.

Han blev medlem af nazistpartiet i 1935. Fra 1939 arbejdede han sammen med det danske politi, med hvem der ikke »ligefrem herskede krigsretorik«.

Hele afsnittet er en fantastisk billede på kommunistjagten og forfatteren skyder med hårdt på PET-kommissionens materiale fra 2009, især dets udeladelser.

Selv om Hermannsen stod bag likvideringen af modstandsfolk og deportationer til kz-lejrene af politiet, hvoraf 84 kom hjem i kister, blev han aldrig dømt. Den danske Generalstabs Efterretningssektion beskyttede ham. Artig læsning.

En stikkers endeligt
Alt fik en ende. Også Arne Pedersen, der fik straf som fortjent.

Henrettelsespelotonen var udtaget af frivillige blandt politiets folk i den by, hvor han havde begået sine forbrydelser. Det var således nogle af de politifolk, som han havde været med til at få deporteret til Kz-lejrenes i Tyskland, der nu stod over for ham igen.

Skuddene bragede gennem luften tidligt en morgen i juli 1949.

Bogen har et fint personleksikon og glimrende kildehenvisninger. En lille fin bog om et emne der fortsat bør læres af.

Henning N. Larsen. Stikkeren. Mord uden samvittighed. 175 sider illustreret. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. sep. 2010 - 10:53   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger