23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Man handler da kvinder

Man handler da kvinder

Tirsdag, 30. august, 2011, 11:35:12

Kunstneren John Kørner sætter i sin nye udstilling »Kvinder til salg« fokus på den systematiske handel med og misbrug af kvinders kroppe.

af Gert Poder

»Melanie hedder ikke Melanie, men det er nødvendigt at give hende et beskyttende dæknavn. Hun er født i Afrika i Nigeria – et af verdens mest korrupte lande.«

Så konkret lyder journalist Jens Hovsgaards beskrivelse af en ung kvinde, der efter en brutal slavetransport måtte sælge sin krop til mænd i Madrid og København.

Senere slap hun med nød og næppe med livet i behold fra en grov, morderisk voldtægt i Sydhavnen.

Historien om Melanie, hendes ufattelige skæbne  og hvordan hun blev reddet af Michelle kan man læse i en ny bog fra Arbejdermuseet.

Den er udgivet i forbindelse med billedkunstner John Kørners nye udstilling, Kvinder til salg, der åbnede i lørdags.

Bogen bygger videre på udstillingens 12 store, helt nye malerier og et mindre antal grafiske værker, der alle kredser omkring emnet handel med og misbrug af kvinders kroppe.

De har alle kvinder i centrum, men de er hverken portrætter eller politiske billeder i traditionel forstand.

I stedet forsøger de gennem stemninger, antydninger og flertydighed at inspirere til at reflektere og tage stilling til kvindehandel og prostitution.

– Min udfordring har været at skildre nogle kvindetyper, som man måske ikke ser så meget. Det er også derfor, jeg ikke har fokuseret så meget på den vulgære kvinde, forklarer John Kørner i et interview med Pernille Albrethsen, bragt i bogen.

Michelle

Centralt i Melanies historie står Michelle med efternavnet Mildwater.

Den sydafrikansk fødte skuespiller og traumepædagog har siden 2003 været det sidste halmstrå for ulykkelige, udbyttede afrikanske kvinder i Danmark.

Fælles for dem alle er, at de er blevet lokket til Europa med løfter om fast arbejde, men de er i stedet havnet som offer for kvindehandel og er blevet tævet til at sælge deres krop.

Michelle Mildwater stiftede Foreningen HopeNow i april 2007 med udgangspunkt i hendes arbejde med handlede kvinder. Den har gennem de sidste fire år hjulpet flere hundrede kvinder.

Foreningen udfører direkte socialt og terapeutisk arbejde med handlede og udenlandske kvinder i prostitution. Indsatsen er opsøgende på gader, på bordeller, i asylcentre og fængsler.

–Vi underviser og laver fokuskampagner over hele landet, skriver Michelle Mildwater i en e-mail til Arbejderen.

– Det sidste år har vi holdt over 30 foredrag og vist den film, som vi var med til at lave, When the Moon is Dark. Den viser HopeNows arbejde på gaderne og i de danske fængsler, samt noget om vor undersøgelser i Afrika.

Arbejdet sker i samarbejde med HopeNows formand, Anne Brandt Christensen, der til daglig arbejder som advokat.

Globalisering

Udstillingen er en del af Arbejdermuseets indsats for at være aktuelle i dets udstillinger.

– Blandt andet har vi som mål at tage nogle af de problemer op, der har at gøre med globalisering og arbejdskraftens frie bevægelighed fra fattigere lande til rigere lande, siger museets leder Hanne Abildgaard til Arbejderen.

– På en måde hænger den sammen med den udstilling vi lige har haft om østarbejdere i dansk landbrug. Samtidig handler det også om at vise noget aktuel kunst, der tør at gå ind i nogle problemstillinger og tage aktuelle emner op.

– Vi vil gerne have nogle af de billedkunstnere, der tør at beskæftige sig med nutidens problemstillinger for almindelige mennesker, slutter Hanne Abildgaard.

John Kørners udstilling fyder tre af de fire rum i museets underjordiske særudstillingsbygning.

I det sidste rum har museet sammensat en udstilling om vilkårene som udenlandsk prostitueret i Danmark, samt om baggrunden for prostitution og handel med kvindekroppe.

Den omfatter blandt andet materiale fra organisationer som har hjulpet kvinderne, samt hvad politiet har beslaglagt under razziaer på bordeller og escortbureauer.

Det omfatter de juju-poser, som bagkvinderne bruger til at true kvinderne til at adlyde. Juju er den afrikanske form for voodoo, og poserne indeholder hår, negle, menstruationsbind, billeder eller andre ting fra de kvinder, der har aflagt en juju-ed.

John Kørner: Kvinder til salg. Arbejdermuseet. Til 29. december. Bogen er på 88 sider storformat og kan købes på museet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. aug. 2011 - 11:35   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst