J.F. Willumsens smukke træpavillion Den Frie Udstillingsbygning danner ramme om et anderledes møde mellem kunsten og naturen i Transit’s »On the Road Again«.
af Gert Poder
Der er bogstaveligt talt højt til loftet, og træerne vokser næsten ind i himlen inde i Den Frie Udstillingsbygnings nye, organiske univers.
Det er den lille kunstnergruppe Transit, der har forvandlet J.F. Willumsens smukke træpavillon fra 1898 til en række totalinstallationer. Tilsammen skaber de seks rum med On the Road Again et helt enestående forløb af sanseoplevelser.
Transit blev dannet i 1980 og så det som sin opgave at udforske forholdet mellem natur og kunst, mellem materialer og sanser, i værker der er skabt til stedet.
Et Transit-projekt er altid noget, der er bygget op omkring sted og emne. Der går år imellem at de samles, for gruppens kunstnere er aktive i andre sammenhænge.
De seks medlemmer har fundet sammen om hver på deres måde at undersøge samspillet mellem mennesket og naturen. En anden vigtig fælles del er det æstetiske – udseendet.
menneske og natur
Derfor er et besøg på On the Road Again i Den Frie Udstillingsbygning et bjergtagende møde med den menneskelige natur, udsat for variationer.
Lotte Tauber Lassens værk Sort Sol folder sig ud i et sortmalet rum, der er dekoreret med vore forfædres skildringer og hyldest til solen gennem helleristninger.
Alfio Bonannos installation Organic Intrusion (organisk indtrængen, red.) er bogstaveligt talt som en skov, der aldrig slutter med at vokse. Bunkevis af slanke træstammer vil undervejs blive til talløse levende labyrinter.
Jane Balsgaard indfanger i Lyset – Luften – Havet det spinkle vinterlys gennem bygningens ovenlysvinduer som det falder på en vindbåd af spindelsvævstynde materiale, hævet over en sandvej, måske på vej i en tidløs rejse.
Også Vibeke Glarbos installation Apollo goes to America rækker op mod himlen. Dens gulvfotos og træstativer drejer sig om, hvad der sker når menneskets tilknytning til et bestemt sted ændres.
orden og kaos
Britt Smelvær undersøger i Destination Damaskus den islamiske kunsts geometriske ornamenter, der forstærkes af rummets ottekantede loft.
Endelig er Marianne Hesselbjergs projekt Blod er rødere end vand en konfrontation mellem gru og konflikt på den ene side og skønhed og fred på den anden gennem valg af form, materialer og proportioner.
Samlet fremstår Transits On the Road Again som et fjernt og dog velkendt, organisk univers – anbragt midt i den store by.
Den er en sjælden hyldest til både natur og menneske, knyttet i en sjælden harmoni.
Transit: On the Road Again. Den Frie Udstillingsbygning. Til 27. marts.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278