09 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dialogmaleren hagens

Dialogmaleren hagens

Tirsdag, 18. maj, 2010, 10:00:13

i anledning af erik hagens 70 års fødselsdag viser arbejdermuseet en bred vifte af hans malerier, som er en hyldest til taberne, de stille eksistenser.

Dialogmaleren hagens
Erik Hagens
Det er de stille eksistenser, taberne, ofrene for kapitalismen, der skildres. Her ses Indvandrerskræk fra 1985.

af Bjarne Nielsen

En af Danmarks mest spændende malere og illustratorer, Erik Hagens, er netop fyldt 70 år. Det fejres med et brag af en udstilling på Arbejdermuseet i Rømersgade i København samt bogen »Velfærdshverdag i billeder fra 60’erne til nu«.

Efter en rejse til Mexico i ungdomsoprørsårene 1967-68, begyndte han en mere politisk visualisering i sin kunst, måske inspireret af det legendariske par Frida Kahlo og murmaleriets mester Diego Rivera.

Han blev direkte politisk med sine anti-EF og -USA billeder, støtteplakater til forskellige venstrefløjsgrupper, solidaritetsbevægelser og BZ-bevægelsen, hvoraf en del hang i diverse venstreorienterede kollektiver.

Han er uddannet som litograf på den legendariske Eks–skolens Trykkeri. Om sit kunstsyn siger han, »Jeg prøver at udtrykke mig på en måde, som folk kan forstå. Nogle malere siger, de ikke tænker på publikum mens de maler, men det gør altså«.

Stille eksistenser
På et tidspunkt malede han bål og eksplosioner til opsætning ved den amerikanske ambassade. Men også det satiriske »Folke- og invalidepensionisternes 1. Maj« kunne forstås som en politisk kommentar.

Han blev også medlem af kunstnergruppen Arme og Ben, hvis mest kendte medlemmer nok er Bjørn »hesteslagter« Nørgaard og Per Kirkeby.

Hagens billeder er inspireret af vore dages forbrugersamfund, med tabere, stille og skæve eksistenser, ligesom de afspejler kapitalismen, med industrialiseringens forurening, forbrugerisme, massemedieomklamring og vanvittige bilisme.

Han kigger bag facaden på vores »velfærdshverdag« og udtrykker såvel en afstandstagen som en fascination. Malerierne er ofte karakteriseret ved de viser et hav af mennesker på vej til eller midt i diverse gøremål.

Billedfortællinger
De mest kendte er måske malerierne, eller billedfortællingerne, »Københavns vinterbane (1977-80) og »Sommer i den sorte firkant«. Der er megen besk humor i hans billeder, der kan karakteriseres som »figurative«.

Et hovedværk er også hans 40 meter lange og 140 kvadratmeter store maleri »Esbjergevangeliet« (2003-05) der er lavet  til VUC i Esbjerg. Det fortolker dristigt, moderne og provokerende cirka 150 bibelcitater. Udsnit af dette er senere udgivet i bogform med tekster af Egon Clausen.

Hagens som illustrator
Hagens har skrevet, lavet omslag til, samt illustreret, et hav af bøger, hvoraf kun nogle skal nævnes.

På rejser tegner Hagens »for at trænge ind i livet og atmosfæren« og han har blandt andet skrevet »Rejsebog fra Peru og de omkringliggende lande« (1973) og »Vilnius« (2000).

Af bogomslag har han spredt sig over så forskellige som provopræsten Harald Søbyes »Den røde bibel« og Victor Hugos »Dødsdømt«.

Nogle af de mest kendte bøger han har illustreret er Søren Gerickes »Forfør din kone med en rejemad«, Ole Grünbaums »Mord i kirken« (1971), Nerudas »Kaptajnens vers« (1981) og H. C. Andersens »Lille Claus og Store Claus«. Han har desuden lavet omslaget til Folkets Jul 1979.

Han har derudover Illustreret sin svigerfar, den spaniensfrivillige digter Gustav-Munch Petersens digt »Sjælens sang« (1965), ligesom han sidste år redigerede den smukke bog, »Malerier og digte« om ham.

Udstillingen på Arbejdermuseet går fra 24. april og til 15. august og er rigtigt god at gå på opdagelse i for såvel børn som voksne. De 200 værker kommer senere til Vendsyssel Kunstmuseum, Rønnebæksholm og Bornholms kunstmuseum.

Bogen til udstillingen er på 192 sider i stort format. Den koster 178 kroner og kan bestilles gennem www.arbejdermuseet.dk.

Den meget smukke og informativ bog indeholder ud over en bred vifte af hans billeder blandt andet artiklen »Billedformernes konflikt« og en fyldig bio­grafi af Hagens selv.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2010 - 10:00   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst