»Tre« er nn historie om mennesker, hvor køn er underordnet, men hvor kærlighed er nødvendig for at bringe dem tilbage fra en eksistens i egoets grå limbo.
Filmanmeldelse
af Luise Rütting Schweitz
Den tyske instruktør Tom Tykwer, er efter et par store internationale produktioner som Parfumen: Historien om en morder og The International vendt tibage til tysk film.
Han vender sig i Tre væk fra den actionstil, som man også så i Lola rennt til en historie om nogle af de skøre og langt ude ting, der kan ske i hverdagens mikrokosmos.
Vi træder ind i Hanna og Simons liv, da de er i starten af 40’erne. De har været et par i 20 år, er attraktive, moderne, kultiverede, intellektuelle og en del af Berlins kulturelle elite.
Hun er vært på en anerkendt tv-kulturudsendelse og sidder samtidig i Det Etiske Råd. Han er tæt på at gå konkurs med det kunstatelier, han er medejer af og har behov for en stor opgave, så han kan blive ved med at hjælpe de unge kunstnere, der banker på hans dør.
På trods af dette har han alligevel en aura af succes og produktivitet om sig, som gør at han ikke mister sin ligestilling til Hanna.
Dobbelt sidespring
Hanna og Simon har ikke været foruden utroskab, ønsket om børn, flere spontane aborter, at flygte fra hinanden, men altid finde tilbage. På trods af den kærlighed man fornemmer, virker deres fælles liv tomt og uden kontakt.
De lever parallelt og har for længst trukket sig ud af forelskelsens symbiose. De lever så adskilt, at man egentlig også kan blive i tvivl om Hanna egentlig er klar over Simons arbejdssituation.
Uafhængigt af hinanden lærer de begge stamcelleforskeren Adam at kende. Et menneske med mange ansigter, omgærdet af mystik og med stor charme, som gerne inviterer ind i sin seng, men for hvem en efterfølgende kop te bliver for intim.
Hanna og Simon får begge et seksuelt forhold til Adam. I al hemmelighed lever de et dobbeltliv med Adam – intetanende om hvor han er havnet – i midten.
På grund af affæren med Adam får parret vækket de sovende følelser til hinanden igen. Deres sexliv ikke kun blomster sammen med Adam men også med hinanden.
Selvfølgelig kommer historien ikke uden om det store klimaks:Hanna bliver gravid og en konfrontation er uundgåelig.
Kildrende tabu
Historien er jo tabubelagt ud i alle kroge. Tykwer har udtalt i et interview, at det for ham er vigtigt »...at vi ikke forbyder os vores nysgerrighed. Men at vi forsøger at finde en vej, hvor vi lærer at omgås vores længsel efter samhørighed og den samtidige Impuls af vores altid tilstedeværende Nysgerrighed.«
Og det skildrer filmen i fin grad. Tabuer vækker jo ofte vores nysgerrighed, da vi i sagens natur ikke ved nok om det der skjules. Og nysgerrig bliver man som seer, tilsat lidt røde kinder og fnisen og imponeret totalt over, hvor troværdigt, specielt kærligheden mellem Simon og Adam bliver spillet.
Tykwer har med sit team gjort det glimrende og Tre er en seværdig film, men man kan godt undvære de mange unævnte bihistorier. Det ville give mulighed for at komme endnu mere i dybden hos de tre, som det handler om.
Tre. Instruktion: Tom Tykwer, 119 minutter, premiere i dag
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278