Radio- og tv-nævnet vil vurdere Roj TV’s udsendelser igen. Det glæder advokat Bjørn Elmquist, der fik afvist at føre nævnets formand som vidne i sagen.
Radio- og tv-nævnet vil endnu en gang vurdere, om den kurdiske tv-station, Roj TV, skal have lov til at sende fra Danmark.
– Vi vil gennemse Roj TV’snyhedsudsendelser for de seneste tre måneder. Der er afsagt en byretsdom, som slår fast at Roj TV udøver propaganda for PKK, og at de væsentlige redaktionelle beslutninger bliver truffet i Belgien. Derfor har vi som tilsynsmyndighed på området besluttet at kigge på sagen igen, sagde nævnets formand, Christian Scherfig, efter et møde om sagen mandag.
Det er Radio- og tv-nævnet, der administrerer mediernes sendetilladelser i Danmark. Nævnet har tre gange tidligere – i 2005, 2007 og 2008 – afvist at fratage Roj TV tilladelsen.
Hver eneste gang nævnet har taget stilling til Roj TV er det sket efter en klage fra den tyrkiske ambassade i Danmark, som også har henvendt sig denne gang.
Christian Scherfig indrømmer, at nævnet tydeligt kan mærke, at Tyrkiet har »stor interesse« i sagen, men afviser, at de vil lade sig presse til at ændre holdning til Roj TV:
– Ytringsfriheden vejer tungt i radio- og fjernsynsloven og dermed i vores afgørelser. Så der skal meget til, før vi vil gribe ind i en tv-kanals senderettigheder, siger han til Arbejderen.
Roj TV’s forsvarer, Bjørn Elmquist, ville egentlig have ført Christian Scherfig som vidne i byretten. Men det blev afvist, ligesom retten heller ikke ville se andre klip fra Roj TV end dem anklageren havde udvalgt.
LÆS ARTIKEL: "Forbudte vidner: Christian Scherfig"
Elmquist er derfor glad for, at nævnet nu skal vurdere Roj TV’s programmer igen.
– Radio- og tv-nævnet vil som medieeksperter give en bredere vurdering af Roj TV end den retten kunne få ved kun at se anklagerens udvalgte klip, siger han til Arbejderen.
Isine tidligere afgørelser har nævnet bedt Roj TVkommentere de enkelte nyhedsindslag, og Bjørn Elmquist håber, at samme fremgangsmåde vil give et nyt blik på Roj TV.
– Et eksempel er Roj TV’s fremvisning af otte tyrkiske soldater, som den kurdiske oprørsbevægelse PKK havde taget til fange. Klippet blev fremvist i byretten som et eksempel på rendyrket PKK-propaganda.Men da Radio- og tv-nævnet så klippet fik Roj TVlov til at forklare sig, og her kom det frem, at Roj TV’s formål med at vise klippet var få en dialog i gang, så soldaterne kunne blive løsladt, forklarer Bjørn Elmquist.
Udover at kigge på Roj TV’s nyhedsudsendelser, vil Radio- og tv-nævnet også se på, om Roj TV har et tilhørsforhold til Danmark, og dermed har ret til en sendetilladelse fra Danmark.
Ifølge en bekendtgørelse fra kulturministeren skal tv-kanaler, der ønsker at få en dansk sendetilladelse, have hovedkvarter i Danmark.
Herudover skal de redaktionelle beslutninger tages i Danmark eller også skal en betydelig del af RojTV’s ansatte arbejde i Danmark.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278