Med dommen mod Roj TV er et medie første gang blevet dømt efter terrorloven. Det kan få alvorlige konsekvenser for ytringsfriheden, advarer Oluf Jørgensen. Dansk Journalistforbund er enig.
Det vækker forundring og afstandstagen hos Dansk Journalistforbund og hos mediejurist Oluf Jørgensen, at en dansk domstol – for første gang nogensinde – har brugt terrorlovene til at dømme et medie i Danmark for at videregive synspunkter fra en oprørsbevægelse.
Tirsdag idømte Københavns Byret den kurdiske tv-station, Roj TV, en klækkelig millionbøde for at videregive synspunkter fra den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der står opført på EU’s terrorliste. Retten begrunder sin som med at Roj TV »ensidigt har viderebragt budskaber fra PKK«.
– Det er helt usædvanligt, at en dansk domstol dømmer et medie for alene at »viderebringe« oplysninger fra en kilde, siger mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen til Arbejderen.
Han advarer om at dommen kan have vidtrækkende konsekvenser.
– Radio- og tv-nævnet slår netop fast, at det at viderebringe udtalelser fra en såkaldt terrororganisation ikke er det samme som at mediet dermed opfordrer til terror. Det er jo helt afgørende for demokratiet og den frie presse, at medier – eksempelvis DR eller TV2 – kan dække hvad der sker i verdens brændpunkter og lave interviews med kurdiske oprørere, siger Oluf Jørgensen.
Oluf Jørgensen mener, at dommen kan være på kant med menneskerettighederne og de internationale konventioner, der slår fast, at informations- og ytringsfriheden ikke er begrænset af landegrænser:
– Menneskerettighederne sikrer netop et mindretal ikke bare kan blive frataget deres ytringsfrihed, bare fordi de bor i et land, der undertrykker deres ytringsfrihed. Derfor har de ret til at sende fra et andet land. Men desværre forholder byrettten sig ikke til, at Tyrkiet undertrykker medier der kritisk dækker kurdernes situation i landet.
Nu sidder mediejuristen tilbage med et spørgsmål til det danske retsvæsen:
– Er budskabet fra tirsdagens dom virkelig, at det er ulovligt at viderebringe udtalelser fra en kurdisk oprørsbevægelse, fordi det er umuligt, at få udtalelser fra de tyrkiske myndigheder?
Ø: dybt problematisk
Også Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener at det er stærkt problematisk, at Roj TV er blevet dømt efter terrorloven:
– Det er uhørt, og et problem for ytringsfriheden, at byretten mener, at udsendelserne er støtte til terrorisme på grund af ensidig dækning, siger hun.
Hun frygter at dommen kan betyde, at det bliver meget svært for tv-stationer og andre nyhedsbureauer at bedrive journalistisk arbejde og rapportere fra konflikter verden over.
– Dommen viser, at terrorlovgivningen i Danmark er en trussel mod ytringsfriheden, mener Pernille Skipper.
Dansk Journalistforbund (DJ) opfordrer Roj TV til at anke dommen.
– Vi skal som samfund passe på, at det her ikke fører til indskrænkninger i mediernes pluralisme. Vi skal huske på, at der i Tyrkiet sidder 100 journalister fængslet, og at det skyldes et helt andet forhold mellem staten og medierne. Jeg håber derfor, at dommen ikke på nogen som helst måde bliver en tendens eller er et udtryk for et ændret syn på pressefriheden i forhold til medier med politisk observans, siger DJ’s formand Mogens Blicher Bjerregård.
K vil ændre loven
Selvom Roj TV blev dømt slog byretten fast, at der ikke er hjemmel i loven til at fratage den kurdiske tv-station sendetilladelsen.
Ifølge dansk lovgivning er det kun Radio- og tv-nævnet, der kan tildele og inddrage sendetilladelser i Danmark.
De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, foreslår derfor at ændre loven, så et medie automatisk får frataget sin sendetilladelse, hvis det bliver dømt for at være talerør for en såkaldt terrororganisation.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278