21 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kunsten at kvæle en skandale

Kunsten at kvæle en skandale

Fredag, 18. november, 2011, 02:20:48

For et år og tre uger bad journalist Bo Elkjær om aktindsigt i Forsvarsministeriet omkring mishandling af fanger, udleveret af danske soldater. Han venter stadig på svar.

af Gert Poder

Der er nu gået et år og tre uger siden Ekstra Bladets journalist Bo Elkjær spurgte forsvarsministeren om, hvor mange gange personer udleveret af danske styrker er blevet udsat for tortur.

Altså en anmodning om akt­indsigt, der ikke burde volde myndighederne de store problemer.

– Det er jo en fuldstændigt banal procedure med få, enkle og overskuelige elementer: Søren Gade kræver i et brev at blive orienteret. Danske styrker udleverer fanger. Forsvarschefen orienterer – som krævet – ministeriet, siger Bo Elkjær til Arbejderen.

– I efteråret 2010 var der en kæmpe sag omkring de lækkede Irak-dokumenter fra Wikileaks omkring kendskabet til mishandling af fanger, der blev udleveret til irakiske myndigheder, forklarer Bo Elkjær.

- Dengang bad jeg om akt­indsigt i, hvor mange gange forsvarsminister Søren Gade var blevet orienteret om mishandling af fanger – sådan som han havde krævet at blive det i et brev til forsvarschefen.

Han venter stadig

Bo Elkjær venter stadig på aktindsigt. For fire uger siden fik han så et brev fra Forsvarsministeriet. Det slutter således:

»På grund af sagens kompleksitet kan du desværre først forvente at modtage endelig svar på din anmodning inden udgangen af november 2011.«

Det svar bryder Bo Eljær sig ikke om.

– I dag er status den, at fangeskandalen er sparket til hjørne. Forsvarschefen er for længst skiftet ud. Regeringen er skiftet ud. Og min aktindsigt? Den er stadig på vej. Jeg ser frem til at læse den – og vil selvfølgelig offentliggøre det, jeg finder – men reelt er det et meningsløst slag i luften, slutter Bo Elkjær.

Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus kalder på Dansk Journalistforbunds hjemmeside journalist.dk ministeriets opførsel for »dybt deprimerende og i strid med loven«.

– Det er helt klart en overtrædelse af Offentlighedsloven. Her er gået et helt år, og flere gange har ministeriet forlænget fristen. De overholder ikke lovens krav om hurtigst muligt at træffe afgørelse, men har sendt rutinemæssige beskeder om, at der vil gå yderligere en måned eller to, siger Oluf Jørgensen til Journalisten.dk

Smøl som taktik

Ifølge Oluf Jørgensen tyder sagen på, at der er gået rutine i lovbrud i ministerierne.

– Det er et eksempel på, at de på Slotsholmen (regeringsområdet, red.) har udviklet nogle rutiner med beskeder til journalister og andre om, at fristen for aktindsigt ikke kan overholdes. Men det er ren forhaling, uddyber han sin kritik.

Forsvarsministeren hedder nu Nick Hækkerup, og han beklager den lange ventetid.

– Jeg kan godt forstå, hvis man synes, det har taget lang tid, udtaler han til Journalisten.dk Han forklarer ventetiden med, at sagen »er meget kompliceret«, fordi den omfatter over 20.000 dokumenter.

– Det er meget vigtigt, at vi gennemgår alle akter grundigt, og det tager altså noget tid at vende 20.000 A4-ark ét for ét, siger Nick Hækkerup.

Bo Elkjær håber nu, at han får den ønskede aktindsigt før jul, små 14 måneder efter sin ansøgning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. nov. 2011 - 02:20   03. sep. 2012 - 10:53

Medier