Portostigninger på op til 40 procent kan tvinge mange mindre fagblade til at droppe det trykte format og blive ren netblad.
Post Danmarks nye ny priser på porto, der trådte i kraft 1. august, har fået Danske Specialmedier op i det røde felt.
Danske Specialmedier, der er brancheforening for Danmarks små og mellemstore fagblade og magasiner, er nu gået i krig med postgiganten om de nye priser på at postomdele magasiner i Danmark.
Brancheforeningen har beregnet, at fagblade med et oplag på mellem 3.000 og 10.000 eksemplarer skal af med 20 procent mere til at få deres trykte magasiner omdelt landsdækkende med postvæsenet.
– I udkantsområderne er der ikke noget alternativ til Post Danmark. Derfor overvejer mange forenings- og fagblade at blive rene netaviser eller at udkomme færre gange om året, måske helt at lukke, siger Christian Kierkegaard, direktør i Danske Specialmedier, til Business.dk
Danske Specialmedier har derfor sammen med Grafisk Arbejdsgiverforening indbragt Post Danmarks nye portopolitik for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
De store portostigninger rammer de små fag- og foreningsblade, fordi priserne stiger jo færre eksemplarer der skal omdeles. Modsat bliver det billere pr. eksemplar, jo flere budene skal omdele.
Det er paradoksalt nok netop Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der har pålagt Post Danmark at ændre sin prisstruktur, så priserne viser, hvor meget det reelt koster at uddele magasinpost rundt om i landet.
– Vi har sat priserne efter de omkostninger vi har ved at bringe post ud i hele landet, herunder i udkantsområderne, præcis som vi tidligere har fået besked på, siger Henning Rabjerg, konstitueret chef for Erhvervskunder i Post Danmark til business.dk.
Han beklager, at der ikke er noget alternativ til Post Danmark i udkantsområderne, men mener ikke, at det er Post Danmarks ansvar.
– Det er svært at bebrejde os, at ingen andre distributører finder det rentabelt at omdele post i udkantsområderne til en billigere pris, end vi kan tilbyde. Vi forsøger bare at drive en rentable virksomhed , tilføjer han.
De Radikale og Socialdemokraterne har meddelt, at de vil drøfte de små fag- og foreningsblades situation med de øvrige partier bag det nuværende postforlig.
Det omfatter også De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti. De to sidstnævnte mener, at bladenes situation i stedet skal drøftes i forbindelse med den kommende udredning af mediestøtten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278