25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

TV2 så forkerte bombemænd

TV2 så forkerte bombemænd

Torsdag, 04. august, 2011, 11:30:21

Ekspert i medievidenskab retter skarp kritik af TV2 og DRDeadlines første døgns dækning af terrorangrebet i Norge.

Vi har intet ansvar for, hvad der måtte komme af efterfølgende folke-stemning mod muslimer. Man kan altid være bagklog og sige, at vi tog fejl. Men faktum er, at der er masser af islamisk terror rundt om i verden. Hans Peter Blicher, TV2’s redaktionschef
TV2

Alt peger på muslimsk terror.

Sådan lød meldingen i TV2 i timerne efter terrorangrebet i Norge den 22. juli.

Professor i medievidenskab på Aarhus Universitet, Niels Ole Finnemann, er ikke imponeret over hverken TV2’s og DR Deadlines dækning.

– Idet første døgn efter terrorangrebet lænede medierne sig op af et nationalt skræmmebillede, hvor muslimerne er hovedfjenden. Et skræmmebillede, som er bygget op af Bush, Fogh og Dansk Folkeparti. Det virker som om, medierne fuldstændig har accepteret en rammefortælling, hvor muslimerne udråbes som den nye fjende efter den kolde krigs ophør, siger Niels Ole Finnemann til Arbejderen.

Skandaløs dækning

– Mediernes første dækning af terrorangrebet var skandaløs. DR2 Deadline og TV2 var fyldt med gisninger og formodninger om, hvem der mon kunne stå bag terrorangrebet, forsætter han.

Ien så alvorlig situation skal medierne tage afsæt i kendsgerninger og stille sig åbent overfor usikkerheder og tolkninger, mener professoren.

– Ellers fremmaner de et billede, som er helt anderledes end virkeligheden.

DR og TV2’s spekulationer kom samtidig med, at den norske statsminister og norsk politi manede til ro og nationalt sammenhold.

– Men danske medier insisterede på at gøre islamistiske grupper til syndebuk. Det er dybt bekymrende. Medierne skal holde hovedet koldt og stille de rigtige spørgsmål – og ikke skabe eller forstærke en folkestemning mod muslimer, siger Niels Ole Finnemann.

Han efterlyser, at medierne selvkritisk evaluerer deres dækning:

– Desværre har der endnu ikke været en dybtgående efterkritik, og efterbearbejdelse af de fejl man lavede.

Ulvejagt

Heller ikke efter terrorangrebet har medierne været gode nok til at grave dybt nok ned for at finde årsagerne og baggrunden for terrorangrebet. I stedet gøres Breivik nu til en »enlig ulv« og en »syg mand«, konstaterer Niels Ole Finnemann.

– Medier og politikere har siden 11. september opbygget en »dem (muslimerne) og os (de vestlige samfund)« stemning i kampen mod terror. Derfor er det vanskeligt for vores samfund at håndtere, når terror kommer indefra – fra borgere, der er født og opvokset i vores egne lande. Måske derfor forsøger danske og norske medier at isolere fænomenet Breivik og terrorangrebet til at være enkeltstående og »en gal mands værk«.

Ingen anger hos TV2

Hos TV2 er der ikke den store selvransagelse at spore ovenpå dækningen af terrorangrebet:

– Vi er et nyhedsmedie, og derfor reagerer vi hurtigt. Vi forsøger at besvare et af de mange spørgsmål, som seerne stiller sig selv, nemlig: Hvem stod bag? Det er vores ret og pligt som nyhedsmedie. Og det forsøger vi at gøre så godt, vi kan, med de forudsætninger, vi havde. Niels Brinch (fra TV2 – red.) gætter ikke. Han kommer i en gennemsigtig analyse med nogle bud på, hvem der kunne stå bag. Seerne ved godt, at der er tale om en analyse og ikke om fakta, siger TV2’s redaktionschef, Hans Peter Blicher, til Arbejderen.

Han uddyber:

– Vi har intet ansvar for, hvad der måtte komme af efterfølgende folkestemning mod muslimer. Man kan altid være bagklog og sige, at vi tog fejl. Men faktum er, at der er masser af islamisk terror rundt om i verden. Og ja: Vi tog fejl. Vores bud på, at der kunne være tale om islamisk terror, var forkert. Og længere er den ikke, uddyber TV2-chefen.

Han lægger vægt på, at TV2 også nåede at få nævnt muligheden for, at der kunne være tale om højreorienteret terror eller en ensom ulv.

Hans Peter Blicher giver ikke meget for de citater fra TV2’s nyhedsudsendelser, som Arbejderen kan læse op (se spalte).

– Du kan godt fremhæve nogle enkelte citater, hvor der måske mangler nogle forbehold. Det er rigtigt, at vi i vores dækning mest hældte til teorien om, at der var tale om islamistisk terror. Men vi fremlægger bare nogle muligheder. Seerne ved godt, at det ikke er fakta.

Redaktionschefen gør dog en lille indrømmelse.

– Næste gang, der sprænger en bombe, vil vi være endnu mere åbne overfor, at vi ikke ved, hvad der er sket. Der er langt mellem fakta og analyse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. aug. 2011 - 11:30   03. sep. 2012 - 10:53

Medier