Morgenandagten er kommet for at blive. DR skal nu lægge særlig vægt på »den kristne kulturarv« mod tidligere »den danske kulturarv«.
DR skal fremover lægge særlig vægt på den »kristne kulturarv«.
Det fremgår af den nye public service-aftale, som i sidste uge blev aftalt mellem Danmarks Radio og Kulturministeriet og partierne bag Medieaftalen, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
I den foregårende aftale fra 2007 var DR blot forpligtet til at formidle »den danske kulturarv«, men det er nu blevet ændret til »den kristne kulturarv«.
Af en note i public servicekontrakten fremgår det, at kravet til DR om at vægte den kristne kulturarv blandt andet »indbefatter dækning af morgenandagt og kristne højtider«.
Fremhævelsen af den kristne kulturarv er skrevet ind i public serviceaftalen efter ønske fra Dansk Folkeparti, siger partiets medieordfører Karin Nødgaard.
– Vi er et kristent land. Det er vigtigt at holde fast i vores kristne kulturarv. Og hvis ikke vi skal gøre det via DR, der finansieres af de danske borgere, ved jeg ikke hvordan, siger Karin Nødgaard ifølge DR.
– Jeg tror heller ikke, at DR's nye generaldirektør vil have problemer med at stille op til det her. Jeg tror, hun vil synes, det er fint, fordi så ved hun, hvad hun skal gøre, siger hun.
Globaliseret verden
– Kontrakten er blevet til på baggrund af en konstruktiv dialog med DR og de mediepolitiske ordførere for partierne bag medieaftalen, siger kulturminister Per Stig Møller (K), som ikke synes, der er noget problem i at fremhæve den kristne kulturarv.
– Den kristne kulturarv er en del af den danske kultur, og det synes jeg ærlig talt nok, der er grund til at understrege, sådan som samfundet udvikler sig. Vi er nødt til i en globaliseret og mere konfrontatorisk verden at præcisere for os selv, hvad vi står på. Jeg var også med til at formulere EU’s indledning omkring værdier, så det er i det hele taget et område, jeg tager meget alvorligt, siger han til Information.
Nationalistisk kristent projekt
Ikke alle deler kulturministerens begejstring for at fremhæve den kristne kulturarv.
– Det er en måde at tage os allesammen som gidsler i et nationalistisk kristent projekt, siger lektor i religionshistorie ved Københavns Universitet Mikael Rothstein til Information.
– DR skal være vores allesammens, og hvis man lægger sig på en bestemt ideologisk og værdimæssig linje, så risikerer vi, at DR ikke længere virker samlende, men ekskluderende. Vi kan ikke vide, hvad der er sket ved forhandlingsbordet, men noget tyder på, at der ikke bare er blevet ført mediepolitik, men også værdipolitik, siger han.
Væk med integration
Idéhistoriker Malene Busk hæfter sig ved, at DR’s forpligtelse til at »fremme integrationen« i den nye aftale er pillet ud og i stedet erstattet af en vagere formulering om, at DR blot ikke må »tilskynde til had på grund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans.
– Samlet set sender det et signal om, at folk der ikke er kristne, heller ikke hører til i Danmark, og det er et ærgerligt signal at sende. Jeg troede endelig, vi var kommet i gang med at snakke om, hvor vigtigt det er, at vi formulerer det fælles samfund som et sekulært samfund, der ikke privilegerer én bestemt religion eller ét bestemt parti, men tværtimod har til opgave at beskytte alles tanke- og talefrihed, siger hun til Information.
Vil lave en ny aftale
Hverken Socialdemokraterne eller SF støtter den nye public service-kontrakt.
– Når vi får magten, regner jeg med, at vi laver et nyt medieforlig og en ny public service-aftale med DR, hvor den kristne kulturarv bliver slettet, siger SF's medieordfører Holger K. Nielsen til Kristeligt Dagblad.
Han mener, at de borgerlige partiers krav om, at DR skal betone den kristne kulturarv, er udtryk for en reaktionær kulturopfattelse, der udelukker andre religioner.
Tilsvarende kritisk er Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen.
– Det er en svækkelse af public service-kontrakten, at der skal sættes særligt fokus på kristen kulturarv. Andre dele af den danske kulturarv er mindst lige så vigtig, eksempelvis demokratiet. Derfor er jeg også stemt for, at den kristne kulturarv fjernes i en ny kontrakt for DR, siger Mogens Jensen til avisen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278