Indstillingen af Roj TV til Nobels Fredspris kan rejse tvivl om terrorlovenes legitimitet, vurderer ekspert.
Når en kurdisk tv-station som justitsministeren har tiltalt for terrorisme, pludselig bliver indstillet til en fornem fredspris pris af blandt andre Desmond Tutu – så vækker det opsigt og giver stof til eftertanke.
Og det er godt, mener professor i international politik på Københavns Universitet, Ole Wæver. Han har fulgt indstillingen af Roj TV til Nobels Fredspris med stor interesse:
– Det passer ikke ind i de kasser vi har inde i hovedet, at en terrortiltalt tv-station pludselig bliver indstillet til en fredspris. Det får os til at stille spørgsmålstegn ved de danske terrorlove og EU’s og USA’s terrorlister, siger han til Arbejderen.
Læs artiklen "Tutu indstiller Roj TV til Nobels Fredspris" i Arbejderen
Ole Wæver tvivler på, om det i sidste ende lykkes Roj TV at få fredsprisen. Og selvom det skulle ske, tror han ikke det vil få nogen betydning for den juridiske sag mod Roj TV.
Men han vurderer, at alene indstillingen af Roj TV til Nobels Fredspris, er en klar advarsel til regeringen om, at terrorlovgivningen er et farligt redskab:
– Terrorlovgivningen i EU og Danmark gik alt for hurtigt, og det betød lovsjusk. Terrorlisterne er blevet brugt som en slags »facitlister« på rigtige og forkerte mennesker og organisationer, og der er brug for at stoppe op og tage en debat om, hvad der er sket med vores retssikkerhed, mener Ole Wæver.
Samtidig vil indstillingen kunne rejse debat i udlandet om terrorlovgivningens og terrorlisternes påklistring af terror-etiketter på oppositionen til regimer rundt om i verden.
– Magthavere over hele verden har haft de sidste ti år haft frit spil bare at kalde protestbevægelser for terrorister, som man frit har kunne slå hårdt ned på og fortsat være en del af "det gode selskab". Tyrkiet vil jo elske at kunne klistre en terror-etiket på Roj TV uden debat. Det får man svært ved nu, påpeger Ole Wæver.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278