03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tutu indstiller Roj TV til Nobels Fredspris

Tutu indstiller Roj TV til Nobels Fredspris

Mandag, 31. januar, 2011, 17:43:20

I morgen indstiller 150 folkevalgte politikere og menneskeretsforkæmpere den terrorsigtede kurdiske tv-station Roj TV til Nobels Fredspris.

Tutu indstiller Roj TV til Nobels Fredspris
Paulino Menezes/WCC
Desmond Tutu fik selv Nobels Fredspris i 1984. I morgen indstiller han og 149 andre folkevalgte politikere og menneskeretsforkæmpere den terrorsigtede kurdiske tv-station Roj TV til den fornemme pris.

Den terrorsigtede kurdiske tv-station Roj TV bliver i morgen indstillet til Nobels Fredspris.

Bag indstillingen står en række folkevalgte parlamentarikere, professorer og menneskeretsforkæmpere – heriblandt Desmond Tutu, der i 1986 selv modtog fredsprisen for sin kamp mod Sydafrikas apartheid-regime.

– Roj TV sikrer, at omverdenen får kendskab til kurdernes lidelser og forholdene i Tyrkiet. De tyrkiske medier ligger under pres af det tyrkiske styre og fortæller kun en flig af sandheden. Roj TV gør billedet mere nuanceret. Og det giver kurderne selvfølelse og en tro på retfærdighed, fortæller en af de danske stillere, Inge Genefke, til Arbejderen.

Hun er læge og stifter af Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT).

Inge Genefke har 40 gange været i Tyrkiet for at overvære retssager mod kurdiske fanger. Nogle af retssagerne blev overstået på bare halvandet minut. Hun har også været med til at åbne fem rehabiliteringscentre for torturofre i Tyrkiet.

Justitsminister Lars Barfoed (K) terrortiltalte i slutningen af august Roj TV, fordi tv-stationen har har bragt interviews med sympatisører og ledere af den kurdiske oprørsbevægelse PKK og reportager fra kamphandlinger mellem kurdere og tyrkiske myndigheder.

Når tv-stationen nu bliver indstillet til den fornemme fredspris, kan det være med til at skabe debat om terrorlovenes legitimitet, vurderer professor i international politik, Ole Wæver.

Læs artiklen "Nobelpris kan skabe terrordebat"

Justitsministeren har ingen kommentarer til Roj TV’s indstilling til Nobels Fredspris, oplyser hans pressetalsmand til Arbejderen. Men Konservatives retsordfører, Tom Behnke, er ikke begejstret for udsigten til, at Danmark sætter en kandidat til fredsprisen på anklagebænken for terrorstøtte.

– Det kan da virke underligt, at en tv-station, som justitsministeren har valgt at tiltale for støtte til terrorisme, nu bliver indstillet til Nobels Fredspris. Men folk kan jo indstille hvem som helst til en fredspris, siger Tom Behnke til Arbejderen.

Roj TV er derimod glade for skulderklappet:

– Det er vigtigt at gode mennesker som eksempelvis Desmond Tutu kan se, at dét vi laver bidrager til en fredelig løsning på konflikten. Vi arrangerer debatmøder, sikrer dialog og at begge parter i konflikten får lov til at fremføre deres synspunkter. Indstillingen til fredsprisen og støtten er især vigtig i en situation, hvor vi bliver forsøgt politisk marginaliseret, siger Roj TV’s administrerende direktør, Imdat Yilmaz, til Arbejderen.

Kandidater til den fornemme fredspris kan indstilles af enten Nobelkomitémedlemmer, specielt indbudte sagkyndige eller tidligere prismodtagere.

Prisen uddeles hvert år den 10. december.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. jan. 2011 - 17:43   03. sep. 2012 - 10:53

Medier