Efter 30 års tilløb fornyer skuespiller og sanger Marianne Knorr den politiske sang på sin anden cd med fornemme fortolkninger af Bertolt Brecht.
Musikanmeldelse
af Gert Poder
30 år er længe at vente, og så længe har Marianne Knorr, sanger og skuespiller, ventet på at udgive sin anden cd, I disse tider, med politiske tekster af den tyske dramatiker Bertolt Brecht.
Den første, Sange af Brecht, kom i 1982. Dengang var Sebastian stadig aktuel med sine fine fortolkninger af Brechts sange fra 1979 på lp’en Tiderne skifter.
Siden har det politiske klima unægteligt forandret sig en del, og det viste sig at være et langt og sejt træk for Marianne Knorr at få den næste Brecht-indspilning på gaden.
– Jeg røg lige ned mellem to stole. Når jeg søgte om tilskud som skuespiller, fik jeg at vide, at det var musik. Når jeg så søgte som sanger, var svaret at den slags tekster jo er teater, husker Marianne Knorr.
Til sidst lykkedes det at finansiere det nye værk, I disse tider, og at få det indspillet med gode venners hjælp. Det er blevet til 15 smukke og faste fortolkninger til musik af Brechts faste komponister, Hanns Eisler, Kurt Weill, og Poul Dessau, samt Sebastian.
Sund indignation
Marianne Knorr er uddannet som skuespiller på Statens Teaterskole i 1974, og var derefter tilknyttet Rimfaxe Teater. Hun fik tidligt smag for den politiske visesang, og samtidig med teaterarbejdet er det blevet til en række musikalske værker.
Drivkraften bag den nye cd er i høj grad indignation over det Danmark, som er skabt de sidste ti år – et land der har lukket sig inde om sig selv, som ikke vil have fremmede ind og som fører krig i lande langt herfra.
Derfor er Bertolt Brechts tekster fra 20’ernes og 30’ernes Tyskland stadig sørgeligt aktuelle.
– Balladen om jødehoren Marie Sanders handler for mig om det fremmedhad, der som en steppebrand hærger landet. Hadet sniger sig ind som en tyv om natten, uden at nogen rigtig lægger mærke til det, siger Marianne Knorr.
– Jeg vil gerne bidrage til et samfund med højere til loftet, større gæstfrihed, mere solidaritet mellem mennesker og slut med meningsløse krige, lyder det håndfast fra Marianne Knorr.
Det gør hun ved at aktualisere Brecht-tekster som Sangen om Soldaterkonen, der handler om den krig Danmark fører langt fra hjemmet og Vuggesangen om en moders rædsel for at miste sit barn til krig og nød.
Magtens arrogance får hug i sangene om Den druknede pige og Jakob Schmidt, magtens lunefuldhed i Sangen om Moldau, mens Sørøver Jenny råber på hævn over udbytterne, og menneskets ukuelighed hyldes i Kærlighedssang og Kærlighedens veje.
Den nye cd er produceret i tæt samarbejde med Torben Kjær, og er mixet hos Aage Tanggaard på Audiophone. Den har Søren Tuxen på piano og Michael Dabelsteen på bas, samt diverse blæsere.
Sammen blæser de nyt liv i en række Brecht-tekster, der kan høres om og om igen, og som – desværre – ikke har mistet deres aktualitet.
Marianne Knorrs fine fortolkninger af den politiske kunsts store mester videregiver en vigtig arv, som atter understreger, at vi skal kende fortiden for at kunne forme fremtiden.
Marianne Knorr: I disse tider. Exlibris 30148, 2012.
Sange af Brecht, EMI3761232, 2006.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278