Den sidste weekend i august står Sydvestjylland på den anden ende. Hele egnen slutter op om at stable endnu en udgave af Tønder Festival på benene.
To ting er sikkert, når talen falder på Sønderjylland, og den ene er ikke kong Christian X til hest. Næh, de siger mojn – og laver Tønder Festival.
Siden 1974 er folk med hang til folkemusik og blues valfartet til den gamle havne- og grænseby, der kan prale af at være Danmarks ældste købstad.
Det gør de nu ikke. I Tønder, eller tynne som det hedder på synnejysk, kan de andet end at kniple. Hvert år stabler små 2000 frivillige en festival på benene. Hvad der startede med nogle idealistiske seminarister, er i dag en guldgrube for hele egnen på begge sider af grænsen.
69.000.000 kroner. Så meget betyder Tønder Festival for byen og egnen – og så er musikernes lønninger og gæsternes transportomkostninger til og fra byen endda ikke medregnet.
Tallene stammer fra en rapport, lavet af studerende fra Copenhagen Business School. Den fremhæver også, at den årlige festival har stor betydning for egnens sociale og kulturelle kvalitet.
nyt og gammelt
Som det sig hør og bør på en folkemusik-roots festival er årets program en skønsom blanding af nye og gamle navne.
Tønder Festival har fra starten haft kikkerten rettet mod generationen af unge musikere, der skal bære både traditionel og moderne roots-musik videre.
Det betyder både spilletid på scenerne og nok så vigtigt en række fremtidsorienterede workshops, masterclasses og samspilsmuligheder.
Musikrepertoiret byder på international folk- og rootsmusik fra blandt andet Irland, Storbritannien, USA, Canada og de skandinaviske lande.
Der er tema-koncert hver aften klokken 20 i Telt 1, hvor man kan møde de helt store internationale gæster.
Torsdag lægges ud med Folk & Roots Rock med de britiske ahab og Coast samt det norske kvindeband Katzenjammer.
Fredag er der Celtic Roots & Rock med britiske Coast samt PaulBrady og Lúnasa fra Irland.
Lørdag spilles der American Roots & Folk-Rock, hvor The Avett Brothers giver deres eneste koncert i Danmark. Her kan man også høre det 20-årige stortalent Sarah Jarosz og Guy Forsyth Trio.
Søndag er tilegnet Folk & Roots Music Legends, hvor irske The Dubliners og canadiske La Bottine Souriant slutter fire forhåbentlig gode festivaldage.
Desuden kan man høre danske bands som Afenginn og Skerryvore, skotske Salsa Celtica og Paul McCenna Band, canadiske The Once, norske Sigrid Moldestad og finske Frigg.
Niels Hausgaard og Benny Holst er værter for »Den første aften« med Annika Aakjær, Annelouise Sørensen og Per Worm, ligesom der er koncerter med både Povl Dissing og Rasmus Lyberth.
Ialt afholder Tønder Festival 28 koncerter på ni scener.
Tønder Festival.
25.-28. august.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278