05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Når musikrødderne mødes

Når musikrødderne mødes

Torsdag, 28. oktober, 2010, 10:50:14

Selv om massemedierne ignorerer dansk folke- og rootsmusik, så lever den stadig. I tirsdag udgav den en promo-cd, og i dag mødes den musikalsk i Rhytm & Roots-koncerter.

Når musikrødderne mødes
Jacob Crawfurd/Womex
Dansk Afrika møder afrikansk Afrika når Al Agami optræder sammen med Makadem »The Ohanglaman« på Tobaksgården i Assens.

Nogle kalder det power-folk. Andre kalder det new nordic wave. Så kald det, hvad du vil, for den nye danske folke- og rootsmusik både lever og udvikler sig.

Beviset for den påstand er den promo-udgivelse med 19 numre, som Folkemusikkens Fælles Sekretariat udsendte i tirsdags. Folk & Roots From Denmark skal vise både Danmark og den store verden, hvad dansk folke- og rootsmusik står for.

Og det er faktisk ikke så lidt. Før i tiden tilførte mange danske og udenlandske musikere folkemusikken ny energi ved at mikse de gamle sange med blandt andet jazz og rock.

Nu er trenden en helt anden. Tidens danske folk-bands forsøger at finde frem til den oprindelige energi, der ligger i de gamle melodier, og nye værker peger hen mod en særlig inter-nordisk lyd.

Derfor fokuserer Folk & Roots From Denmark især på den akustiske musik. Som for eksempel i bidragene fra Harald Haugaard, Dreamers Cirkus, Færd og Baltic Crossing.

I modsætning til dem bruger gruppen Valravn med fær­øske Anna Katrin Egils­trød i front den elektroniske musik til at understrege det ur-nordiske.

Svøbsk, Rannok, Trio Tinus og Pørtners Komplot tager den traditionelle danske folkemusik under kærlig behandling. det samme gør Phønix, hvis lyd med bas, klarinet og percussion bygger bro mellem sang og musik.

Kasír, Marianne Green og Tradish tilhører alle den del af folkemusikken, der repræsenterer irsk folkemusik. Den har stået stærkt i Danmark som en arv fra tiden med The Clancy Brothers, The Dubliners og The Chieftains.

Sangerinderne er godt med på Folk & Roots. Færøske Jensina, samt danske Lena Andersson og Stine Michel favner bredt, både musikalsk og geografisk.

Den danske countryscene er også på vej frem, her repræsenteret af One-Eyed Mule og J. Tex, mens Tim Lothar &Peter Nandes pumpende delta-blues viser, at også her kan vi være med.

Folk & Roots From Denmark vil blive uddelt på den igangværende Womex-messe i København, og udsendes til arrangørerer, festivalfolk, medier og promotors over hele verden.

Rhythm & Roots
En række musikorganisationer er gået sammen om projektet Rhytm & Roots - Musikalske møder på Spil Dansk Dagen.

Det sker dels for at markere, at WOMAX  er kommet til Danmark, og for at fejre Spil Dansk Dagens 10-års jubilæum.

Rhytm & Roots præsenterer en serie helt enestående musikalske møder mellem danske og udenlandske musikere på nogle af de førende spillesteder.

For eksempel lægger fem spillesteder rundt om i landet lægger i dag scene til en morgenkoncert for 9.-10. klasses­elever fra lokale skoler.

Om aftenen er der offentlig koncert, og forud for det har kunstnerne brugt dagen til at skabe og arrangere musikken i fællesskab.

Koncerten præsenterer derfor både, hvad de enkelte kunstnere står for selv, og hvad de har skabt i Spil Dansk Dagens samarbejde.

Rhytm & Roots er arrangeret af KODA, DJBFA, Levende Musik i Skolen, Folkemusikkens Fælles Sekretariat, World Music Denmark, Spillesteder.dk og Womex/ World Music Fair Denmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. okt. 2010 - 10:50   03. sep. 2012 - 10:54

Musik