På mandag er det 70 år siden at Folketinget vedtog den såkaldte »kommunistlov«, der i strid med Grundloven forbød alle former for kommunistisk virksomhed.
Den 22. august 1941 vedtager det danske folketing loven der forbyder alle former for kommunistisk virksomhed og kommunistiske foreninger. Dermed forbryder de folkevalgte sig imod den grundlov, som de har svoret at ville opretholde, i et forsøg på at tilpasse sig den nazistiske besættelsesmagt.
De danske myndigheder anført af politiets efterretningstjeneste har gennem mange år og i samarbejde med blandt andet Nazi-Tysklands Gestapo ulovligt overvåget og registreret danske kommunister.
Et arbejde som er blevet kraftigt optrappet efter den tyske besættelse af Danmark den 9. april 1940. Da Tyskland indleder sit overfaldsangreb på Sovjetunionen den 22. juni 1941 bliver det også startskuddet til de danske myndigheders klapjagt på kommunisterne.
Denne dag arresterer det danske politi 295 ledende medlemmer af DKP, langt flere end de 66, som tyskerne har krævet. Blandt dem er folketingsmedlemmet Martin Nielsen, selv om Folketingets medlemmer er ukrænkelige ifølge Grundloven.
Imens planlægger Staunings samlingsregering at legitimere de ulovlige anholdelser med tilbagevirkende kraft.
Den såkaldte Kommunistlov, lov nummer 349, der forbyder al kommunistisk virksomhed, bliver enstemmigt vedtaget den 22. august i Folketinget, hvor partierne kappes om at holde de mest anti-kommunistiske taler.
De to af DKP’s medlemmer af Tinget, der endnu ikke er arresteret (Alfred Jensen og partiformand Aksel Larsen) kan naturligvis ikke være til stede, men Aksel Larsens modsvar til myndighedernes, regeringens og folketingets højforræderi bliver i stedet trykt i en pamflet, der er kamufleret som et sanghæfte og bliver DKP’s første store illegale tryksag.
Partiet kommer gennem resten af besættelsesårene til at stå i spidsen for modstandskampen som den største og mest aktive del af modstandsbevægelsen.
Bortset fra de danske nazisters lille repræsentation i Folketinget bliver ingen af de ansvarlige for grundlovsbruddet nogensinde stillet til ansvar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278