Det er en forunderlig verden. I dag er det næsten 100 år af siden at en tysk akrobat sammen med sin sabelsluger-ven blev kronet til konge af Albanien – måske.
Den 11. august 1913 er en afgørende dato i én af de mest fantastiske løgnehistorier i nyere tid. Det er dagen hvor en tysk cirkusartist angiveligt blev kronet til konge af Albanien.
Historien tager sit udgangspunkt i de kaotiske politiske forhold i Albanien i sommeren 1913.
Landet har netop året forinden erklæret sig selvstændigt, efter at den osmanniske (tyrkiske) besættelsesmagt er begyndt at trække sig tilbage fra Balkan og efter også at have bekæmpet en serbisk besættelsesmagt.
Mange albanske muslimer frygter med god grund for deres sikkerhed i det nye Albanien og inviterer derfor den osmanniske sultans nevø Halim Eddine til at komme og blive kronet til konge over Albanien.
Da nyheden bliver bragt i aviserne i Tyskland vækker det interesse hos den fuldkommen ukendte akrobat og cirkusartist Otto Witte, der selv mener, at han ligner billederne af sultanens nevø på en prik.
Sammen med sin ven, sabelslugeren Max Schlepsig, rejser Witte til Durrës i Albanien, hvor det angiveligt lykkes ham at få de lokale albanske krigsherrer til at udråbe ham til konge den 11. august 1913.
I fem dage lever Witte og Schlepsig det søde liv i det kongelige Harem, hvor de blandt andet bruger tiden på at erklære krig imod Montenegro. Da svindelen bliver opdaget lykkes det de to fupmagere at flygte med hjælp fra haremmets kvinder med en pæn del af den kongelige formue.
Det er i hvert fald den historie, Witte fortæller efter sin hjemkomst. Det meste af det kan hurtigt bevises at være det rene opspind.
Witte bliver for eksempel nødt til at ændre datoen for sin »kroning«, som han oprindeligt siger fandt sted i februar, da Albanien stadig var besat af serberne.
Alligevel gør den fantastiske løgnehistorie ham berømt i hele Tyskland, og politiet i Berlin tillader ham endda at bære titlen »ex-konge af Albanien« som et kunstnernavn.
Inspirationen til historien om »den tyske konge af Albanien« kommer formentlig fra Anthony Hope's roman »Fangen fra Zenda«, der beskriver en lignende historie og netop var blevet filmatiseret i 1913.
Mange år senere oplever Otto Witte igen berømmelse med sine fantastiske historier, da det lykkes ham at bilde folk ind, at han i 1925 vandt præsidentvalget i Weimarrepublikken, men trådte tilbage til fordel for Paul von Hindenburg.
Otto Witte dør som 85-årig i 1958, og på hans gravsten står der stadig »Tidligere konge af Albanien.«
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278