26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

5. juli 1996 Klonen Dolly bliver født

5. juli 1996 Klonen Dolly bliver født

Tirsdag, 05. juli, 2011, 16:20:44

Trods sit korte liv er Dolly et stort gennembrud for den biologiske forskning. Desværre er mange firmaer allerede i gang med at udnytte teknologien til at skabe profit.

Den 5. juli 1996 kommer et lille dyrebarn til verden på det biologiske forskningscenter Roslin Institute i Midlothian, Skotland.

Dyret er et lille lam, der ved fødslen får navnet Dolly, og selv om hendes liv bliver kort og tragisk, er hendes fødsel et gennembrud indenfor biologien. For første gang er det lykkedes at skabe en nøjagtig klon af et pattedyr ved hjælp af DNA fra et voksent  individ.

Selv om Dolly omgående bliver en verdenssensation, da hun bliver præsenteret for offentligheden mange måneder senere i februar 1997, er hun faktisk langt fra det første dyr, som er blevet klonet af forskere. Helt tilbage i 1950’erne og 1960’erne har forskerne haft succes med forskellige typer kloning af fisk og padder.

Hvad der gør Dolly speciel er, at hun er skabt ved at indsætte en cellekerne fra et fuldvoksent får i en tom ægcelle, som derpå deler sig og producerer et foster, der er en genetisk kopi af det voksne får, som cellekernen stammer fra.

Dolly er således det første dyr nogensinde, der har tre mødre: En der leverer ægcellen, en anden der leverer cellekernen, som er taget fra en celle i yveret (navnet Dolly er en henvisning til sangerinden Dolly Partons fortrin) og endelig et tredje får, der fungerer som rugemor.

Processen med at klone Dolly har ikke været nem. I alt 239 æg har været brugt til forsøget, kun tre af disse resulterer i fuldt udviklede fostre, og kun ét af disse er i live ved fødslen.

Dollys liv bliver heller ikke nemt. Hun bliver hurtigt plaget af sygdomme og dør kun seks år gammel med en lang række lidelser, der normalt kun rammer langt ældre får. Årsagen er muligvis, at Dolly også har arvet sin »mors« alder og dermed er blevet født med en biologisk alder på fem år.

Trods sit korte liv er Dolly et stort gennembrud for den biologiske forskning, og forskernes resultater vil i fremtiden kunne bruges til at kurere sygdomme, redde truede dyrearter, eller endda bringe uddøde arter tilbage.

Desværre er mange firmaer allerede godt i gang med at udnytte teknologien til at skabe profit før end videnskaben endnu kender de præcise konsekvenser af kloning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jul. 2011 - 16:20   03. sep. 2012 - 10:59

Historie