01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

14. april 1944 Braget i Bombay

14. april 1944 Braget i Bombay

Torsdag, 14. april, 2011, 11:04:30

Eksplosionen på havnen i Bombay er så kraftig, den bliver registreret som et jordskælv af seismiske målestationer i området.

Klokken fire om eftermiddagen den 14. april 1944 hviler der en ildevarslende stilhed over den ellers så travle havneby Bombay (i dag Mumbai) i det vestlige Indien. En tynd røgsøjle stiger op fra et af de mange skibe der ligger til kaj og vidner om den forestående katastrofe.

Her i foråret 1944 er store dele af Østasien, ligesom resten af Verden, hærget af anden verdenskrigs forbitrede kampe.

Byen Bombay har ikke selv været ramt direkte af krigen, men fungerer som den vigtigste forsyningshavn for det britiske imperiums hære, der kæmper i Burma (Myanmar).

Den 12. april er det store fragtskib »SS Fort Stikine« lagt til i havnen. Skibet medbringer en usædvanligt farlig cocktail bestående af skarp ammunition, sprængstof, flybrændstof, Spitfire-jagerfly, metalskrot og ubehandlet bomuld, som en af skibets officerer beskriver det: »Stort set alt hvad der kan enten brænde eller sprænge i luften«.

Den 14. april ligger skibet stadig i havnen og venter på at blive losset, da katastrofen indtræffer: Klokken to om eftermiddagen melder vagten om brand i et af fragtrummene.

Besætningens og Bombays brandvæsens forsøg på at inddæmme ilden er forgæves, og kort før klokken fire bliver ordren givet til at rømme skibet og evakuere havnen.

Et kvarter senere eksploderer »SS Fort Stikine« med et øredøvende brag, skibet bliver revet midt over og flammer og sprængstykker flyver i alle retninger.

I næsten en kilometers omkreds er bygninger enten fuldstændigt knust eller står i flammer og overalt i byen er ruder blevet knust. Eksplosionen er så kraftig, den bliver registreret som et jordskælv af seismiske målestationer i området.

I de kommende tre dage kæmper tusindvis af brandfolk og frivillige med at få branden slukket, og oprydningsarbejdet kommer til at tage mere end syv måneder.

De officielle tal angiver 740 dræbte og over 1.800 sårede, de fleste militærpersoner, men de faktiske tal er sandsynligvis langt højere og tæller langt flere civile. Tusindvis af familier mister desuden alt hvad de ejer.

Katastrofen i Bombay er bare ét eksempel på de mange, ofte glemte, ofre for krig, der ikke bliver dræbt i kampe eller ved massakrer, men simpelthen ved det gigantiske og ofte meget farlige logistiske arbejde med at bringe forsyninger til frontlinien.

Blot et kvarter før den store eksplosion blev der givet ordrer til at evakuere havnen. De officielle tal angiver 740 dræbte.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. apr. 2011 - 11:04   03. sep. 2012 - 10:59

Historie