03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

28. januar 1981 Reagan »frigiver« olien

28. januar 1981 Reagan »frigiver« olien

Fredag, 28. januar, 2011, 10:40:44

Reagan har dermed sikret den afhængighed af olie, der i dag har presset priserne til et niveau langt over 1970’ernes oliekrise.

Den 28. januar 1981 underskriver USA’s nyligt indsatte præsident Ronald Reagan et dekret der får voldsomme konsekvenser for verdensøkonomien. Dekretet fjerner med ét slag samtlige restriktioner og kontrolmekanismer, der regulerer handelen med olie i USA, og overlader det helt til »de frie markedskræfter« at fastlægge prisen på verdens vigtigste råstof.

Oliekriserne i 1970’erne har presset priserne på råolie til hidtil usete højder. Det skyldes blandt andet de olieproducerende landes organisation OPEC’s bevidste politik med at holde produktionen på et lavere niveau for at beskytte deres økonomier imod pludselige udsving i priserne.

Krisen har dog også betydet et gradvist fald i forbruget af olieprodukter, selv hos den største konsument USA. Virkningen er, at USA i 1979 har et ganske stort overskud af olie og importerer langt mindre af den fra udlandet.

Præsident Jimmy Carter forbereder derfor en reform, der med udgangen af 1981 helt skal frigive oliemarkedet for myndighedernes regulering. Da Ronald Reagan bliver indsat i januar 1981 vælger han imidlertid som én af sine første handlinger at gennemføre reformen med ét slag og med øjeblikkelig virkning.

Den kapitalistiske chok-behandling får næsten øjeblikkeligt oliepriserne til at falde og truer OPEC-landenes økonomier. Reagan følger op med en række skattelettelser for de store amerikanske olieselskaber og opfordrer dem til at jage den hurtige profit.

Fra 1985 er oliepriserne i nærmest frit fald, og mange OPEC-lande befinder sig på kanten af økonomisk kollaps. Situationen er blandt andet med til at gøde jorden for den senere Golfkrig. Ronald Reagan har nået sit mål: At sprænge enigheden i OPEC og destabilisere økonomien for »USA’s fjender«.

Samtidig har han også været med til at skabe et stærkt stigende forbrug af olie i USA og resten af verden og har dermed sikret den afhængighed af olie, der i dag har presset priserne til et niveau langt over 1970’ernes oliekrise.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jan. 2011 - 10:40   03. sep. 2012 - 10:59

Historie