Efter flere år med periodiske angreb fra Kampuchea beslutter Vietnam at støtte modstandsbevægelsen imod de Røde Khmerer og invaderer Kampuchea
Dagen historie
Den 7. januar 1979 indtager den vietnamesiske hær Kampucheas hovedstad Phnom Pehn. Dermed slutter de større kampe, der har raset de sidste to uger, og de Røde Khmerers regime er væltet.
Den kommunistiske bevægelse i Vietnam og Cambodia har stået stærkt siden før Anden Verdenskrig, og i kampen mod det franske kolonistyre har de to landes bevægelser nærmest været én organisation.
Fra 1954, hvor det vietnamesiske kommunistparti trækker sine kadrer ud af Cambodia for at begynde opbyggelsen af en socialistisk stat i Nordvietnam, begynder sprækker at vise sig i bevægelsen i Cambodia.
Under Vietnamkrigen frem til 1975 foregår et intensivt samarbejde mellem den bevægelse, der bliver til de Røde Khmerer, og de vietnamesiske frihedskæmpere i Viet Minh. Men allerede dagen efter den sydvietnamesiske hovedstad Saigons fald den 1. maj 1975 begynder de første kampe på grænsen mellem Cambodia og Vietnam.
Under ledelse af Saloth Sar, bedre kendt som Pol Pot, begynder det nye »Demokratiske Kampuchea«, som landet kommer til at hedde, at opbygge en såkaldt »agrar socialisme«, der bliver gennemført med udbredt brug af tvang og terror. Kampuchea udbygger sine forbindelser til Kina og bliver stadig mere fjendtligt indstillet overfor Vietnam, og regeringen i Phnom Pehn nægter at anerkende »kolonitidens tilfældige grænser«.
Efter flere år med periodiske angreb fra Kampucheas side beslutter Vietnams regering at støtte modstandsbevægelsen imod de Røde Khmerer og invaderer Kampuchea den 25. december 1978. Kun to uger senere, den 7. januar 1979, falder Phnom Pehn, og de Røde Khmerer er drevet på flugt men fortsætter kampen imod den nye regering.
Under deres fire år ved magten anslås det, at mindst én million mennesker har mistet livet. I nogle år fremover bliver det dog, takket være USA’s og Kinas støtte, fortsat Pol Pot der repræsenterer Cambodia i FN.
Vietnam trækker sine sidste styrker ud af landet i 1985, men borgerkrigen fortsætter helt frem til 1989.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278