Det mislykkede militærkup i Indonesien i 1965 blev starten på voldsomme forfølgelser af kommunister og andre venstreorienterede i den folkerige ø-stat.
Tidligt om morgenen den første oktober 1965 bliver syv højtstående generaler i den indonesiske hær kidnappet og dræbt som en del af et mislykket militærkup i den folkerige ø-stat.
Kupforsøget bliver starten på voldsomme forfølgelser af kommunister og andre venstreorienterede i Indonesien og baner vejen for én af Østasiens værste diktatorer: Suharto.
Autoritær styreform
Efter en langvarig frigørelseskamp mod det hollandske kolonistyre mellem 1945 og 1954, er det selvstændige Indonesien under præsident Sukarno blevet en vigtig spiller på den internationale scene, både økonomisk, diplomatisk og militært.
USA har været blandt Indonesiens faste støtter, efter at Sukarno har afbrudt sin alliance med kommunistpartiet PKI i 1948, og har siden aktivt støttet Sukarnos forsøg på at holde PKI udenfor indflydelse.
Op gennem 1950’erne arbejder Sukarno hårdt på at fastholde den store magt som forfatningen af 1945 giver præsidenten, og i 1959 sætter han endegyldigt parlamentarismen ud af kraft.
Sukarnos autoritære styreform øger opbakningen til PKI, der begynder at vinde flere og flere lokalvalg og står stadig stærkere på de større øer, der traditionelt har støttet Sukarno.
Den første oktober 1965 kommer så kupforsøget som lyn fra en klar himmel. Syv højtstående officerer i hæren bliver kidnappet og henrettet af en gruppe yngre officerer i de tidlige morgentimer, og næsten samtidig besætter 2000 soldater fra Nationalgarden vigtige støttepunkter i hovedstaden Jakarta.
En del lokale PKI-ledere giver i løbet af dagen forbeholdne støtteerklæringer til kuppet, men ingen ved for alvor, hvad der foregår.
Hen på eftermiddagen står det dog klart, at kuppet ikke har tilstrækkelig opbakning, og de fleste af bagmændene overgiver sig.
Suharto får magten
Den nye stærke mand i militæret bliver generalmajor Suharto, der i løbet af få dage sætter gang i en voldsom kampagne af udrensninger og massakrer på formodede kommunister.
Over de næste to år bliver flere end 700.000 indonesere myrdet ved udrensningerne og næsten 200.000 bliver fængslet.
I mellemtiden sørger Suharto, med USA's støtte, for gradvist at overtage alle præsident Sukarnos beføjelser, indtil han i 1968 lader sig udråbe til præsident og indleder et brutalt militærstyre, der varer frem til 1998.
I dag er der stadig tvivl om, hvor vidt kupforsøget den første oktober 1965 var et reelt militærkup eller planlagt af Suharto i samarbejde med CIA for at udrydde PKI og mindske Sukarnos magt, og samtidig bringe Indonesiens olieressourcer, som Sukarno havde nationaliseret, tilbage under kontrol af oliegiganten Shell.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278