08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Islands uafhængighedsdag

Islands uafhængighedsdag

Torsdag, 17. juni, 2010, 09:49:40

17. juni 1944 erklærer Island sig for selvstændig republik med fuldstændig suverænitet efter næsten 700 års udenlandsk overherredømme.

17. juni 1944 er Islands uafhængighedsdag. På denne dag bliver den store ø i Nordatlanten officielt en republik med fuldstændig suverænitet efter næsten 700 års udenlandsk overherredømme, de fleste som en del af det danske kongedømme.

 Danmark overtager kontrollen med Island fra Norge ved oprettelsen af Kalmarunionen mellem alle de nordiske lande i 1380’erne. I starten betyder det ikke det store, men efterhånden som de danske konger får bedre styr på Danmark, begynder de at udøve deres magt i de fjerneste afkroge.

Det starter med Reformationen, hvor Christian III tvinger den nye religion ned over hovedet på islændingene, trods modstand fra befolkningen. Værre ting venter  forude, og i 1602 bliver det fastlagt ved lov, at Island kun må handle med Danmark, al udenrigshandel er forbudt. Dermed sikrer kongen, at Island bliver så afhængig af Danmark, at enhver tanke om selvstændighed er umulig. Loven bliver først afskaffet i 1854.

Da enevælden bliver indført i Danmark i 1660 rammer det også islændingene. Island har en lang og stolt tradition for at vedtage alle love på et åbent ting, Altinget, hvor alle frie mænd har adgang. Med enevælden kommer alle love direkte fra den danske konges skrivebord. selvom meget få af enevoldskongerne kommer til at besøge Island.

I 17- og 1800-tallet sulter store dele af den islandske befolkning på grund af naturkatastrofer og koldere klima, og mange tusinde emigrerer i til det amerikanske kontinent. Blandt dem, der bliver tilbage, vokser utilfredsheden og en selvstændighedsbevægelse tager form.

I 1843 bliver Altinget indført i en ny form, i starten kun som rådgivere for den danske konge, men gradvist med større og større selvstændig magt. I 1871 får Island hjemmestyre indenfor Rigsfællesskabet.

Der skal dog mere voldsomme begivenheder til for at Island får fuld selvstændighed. Den 10. maj 1940 invaderer britiske tropper øen, efter at Danmark er blevet besat af Nazi-tyskland én måned tidligere. Fra krigens start har Island erklæret sig neutralt og sendt flådefartøjer imod både tyske og britiske skibe, der har trængt ind i islandsk territorialfarvand. Storbritannien vælger besæter derfor  hele Island.

I 1941 bliver den britiske besættelsesmagt afløst af USA, og Altinget forhandler sig frem til en aftale med besættelsesmagten om at holde en folkeafstemning om selvstændighed og løsrivelse fra Rigsfællesskabet.

Da Island erklærer sig, er det så som så med selvstændigheden. De 40.000 USA-soldater, der holder øen besat, er flere end den indfødte mandlige befolkning. Der kommer til et langt politisk slagsmål efter krigen for at få besættelsesmagten ud. Den sidste soldat forlader først øen, da Island er medlem af NATO.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jun. 2010 - 09:49   03. sep. 2012 - 10:59

Historie