I løbet af få timer spreder politiets vold sig til hele Soweto, hvor svært bevæbnet politi kører omkring i jeeps og henretter tilfældige demonstranter.
Den 16. juni 1976 samles mange tusinde sorte skoleelever og studerende ved Orlando Stadion i Soweto i Sydafrika. De vil protestere fredeligt imod nye forringelser af deres uddannelse, som det hvide apartheidstyre har gennemtvunget. Trods demonstranternes fredelige hensigter ender det i en massakre, der bliver symbol for modstandskampen mod apartheid.
I 1974 gennemfører Sydafrikas regering under premierminister Bathazar Vorster nye retningslinjer for alle uddannelser i Sydafrika. Ifølge dem skal al undervisning foregå på afrikaans eller engelsk, mens alle lokale sprog forbydes i skolerne.
De sorte elever og studerende er rasende. De mener, at retningslinjerne er endnu en forringelse af deres muligheder for uddannelse, da de fleste ikke har de to sprog som modersmål. Desuden nærer de fleste modvilje imod at bruge afrikaans, som er de hvide undertrykkeres sprog.
I løbet af foråret 1976 vokser en stadigt stærkere studenterbevægelse frem, og der planlægges protestaktioner mod regeringen. Meget af aktiviteten sker i samarbejde med det illegale parti den Afrikanske Nationalkongres (ANC), som i stigende grad er blevet bannerfører for modstanden imod apartheid.
16. juni tager protesterne for alvor fart, da mange tusinde skoleelever fra Soweto og omegn boykotter undervisningen og samles ved Orlando Stadion. Protesten foregår fredeligt med støtte fra de fleste af elevernes lærere, men politiet vil ikke lade protesten fortsætte.
Ved Orlando Hich School bliver omkring 10.000 af de demonstrerende elever stoppet af en massiv politiblokade. Efter kun få minutter skyder politiet uprovokeret ind i mængden af skolebørn, der svarer igen ved at kaste sten. I løbet af få timer spreder politiets vold sig til hele Soweto, hvor svært bevæbnet politi kører rundt i jeeps og henretter tilfældige demonstranter.
Det tager til den følgende dag, hvor apartheidstyret også sætter militærenheder ind mod det, der nu truer med at blive et regulært oprør. Da volden tager af om aftenen den 17. juni er over 500 mennesker blevet dræbt, langt de fleste sorte skoleelever. Få hvide er også blevet ofre, heriblandt dr. Melville Edelstein, der tragisk bliver lynchet ved en fejl på trods af, at han har viet sit liv til at forbedre de sortes levevilkår.
Massakren i Soweto vækker vrede mod apartheidstyret i Sydafrika og internationalt. Den får også betydning for frihedskampen, da ANC for alvor bliver en ledende kraft i kampen, der fører til aprtheids endelige fald i 1993. Den 16. juni bliver i dag højtideligholdt som »ungdommens dag« i Sydafrika til minde om ofrene fra Soweto.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278