10 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

11. maj 1998 Indien tester atombombe

11. maj 1998 Indien tester atombombe

Tirsdag, 11. maj, 2010, 10:15:28

For første gang siden 1974 gennemfører Indien en række underjordiske atomprøvesprængninger.

Den 11. maj 1998 meddeler Indiens regering, at man har gennemført en serie atomprøvesprængninger.

Det er første gang siden  1974, at Indien tester atomsprængninger under jorden, og testen finder sted uden, at regeringen advarer omverden om den forestående test.

Aflsøringen kommer på en hasteindkaldt  pressekonference, hvor Indiens premierminister Atal Behari Vajpayee.

– Disse var kontrollerede eksplosioner som eksperimentet, der blev udført i maj  1974. Jeg sender varme lyk­ønskninger til videnskabsmændene og til ingeniørerne, der med succes har udført testene, erklærer Atal Behari Vajpayee overfor de forsamlede journalister.

Sprængningerne finder sted i Pokhran i den nordøstlige ørkendelstat Rajasthan. Stedet ligger bare 150 kilometer fra grænsen til nabolandet og atommagten Pakistan, som Indien på daværende tidspunkt har været i krig med tre gange siden 1947 over blandt andet Kashmir.

Pakistan fordømmer omgående forsøgene og lover at drage sine egne konklusioner om hvilke skridt landet skal tage i forhold til de indiske atomprøvesprængninger. Pakistan har selv måneden forinden testet sit eget langrækkende missil Hatf-5, som har en rækkevidde på op til 1500 kilometer.

Indien råder over kortrækkende missiler, som kan fremføre atomsprænghoveder, men arbejder på at udvikle langtrækkende atommissiler med en rækkevidde på op til 2500 kilometer.

To dage efter offentliggørelsen gennemfører Indien yderligere to underjordiske  atomprøvesprængninger som de sidste i rækken. Allerede den 28. maj svarer Pakistan igen med sine egne atomprøvesprængninger.

Ingen af de to lande har underskrevet  NPT-aftalen fra 1970, der skal forhindre spredningen af atomvåben. Heller ikke Mellemøstens eneste atommagt, Israel, har underskrevet  aftalen, som er blevet underskrevet af 185 lande i verden.

De indiske atomspræninger vækker fordømmelse verden over, og USA indfører økonomiske sanktioner mod Indien. USA’s tidligere præsident George W. Bush indgår en aftale om atomsamarbejde, som den nuværende præsident Barack Obama håndhæver. Aftalen er indgået, selvom Indien altså ikke har skrevet  under på NPT-traktaten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. maj. 2010 - 10:15   03. sep. 2012 - 10:59

Historie