11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvad er lykke?

Hvad er lykke?

Onsdag, 28. april, 2010, 20:31:14

I teater grobs stykke lykke bjørn skildres en psykisk syg kvindes liv. Det er der kommet en seværdig forestilling ud af. Men der er knaster.

Lykke Bjørn
Miklos Szabo
Johannes er Lykkes medicin og han er Lykkes piller. Allan Klie og Lotte Andersen som Johannes og Lykke.

Lykke (Lotte Andersen) har mistet sin mor. Lykke er midt i 40’erne. Lykke har boet med sin mor. Lykkes lillebror (Thomas Levin) skal nu tage sig af Lykke.

Men Lykke er syg, angst, ked af det – det man samlet set kan kalde psykisk syg. Man kan også lade være.

Og nu skal Lykke bo for sig selv i lejligheden, hvor mor ikke er mere. Og det er dér, vi kommer til som tilskuere.

Lotte Andersen viser os den forkrampede Lykke, der ankommer til lejligheden. Påfaldende i sine bevægelser og attituder. Mærkelig og en kende mere mærkelig end autentisk, desværre. Mere udvendig i sit spil end indvendig.

Teater Grob er om nogen skuespillets teater, så derfor bemærkes det. Helt galt går det dog, da en ung rengøringshjælp (Kristine Nørgaard) kommer på scenen. Rollen er skæv, mærkelig og skuespilleren fremstår utilpas og hjemløs i den. Og utilpasheden breder sig til tilskuerpladsen og gør, at det er svært at abstrahere fra.

Men heldigvis dukker Johannes (Allan Klie) op. Han letter stemningen gevaldigt for både stykket, Lykke og os tilskuere. Med gennemført autentisk og troværdigt skuespil viser han vildskab, sårbarhed og ømhed i portrættet af den hjemløse mand. Han er Lykkes medicin, han er Lykkes piller.

Teatrets ambition er at undersøge almindelige danskeres forhold til samfundets outsidere. En god og vigtig ambition. Det kommer især frem i mødet mellem den – på papiret – succesfulde Lillebror og Lykke og Johannes.

Hvad er det han vil se? Hvad er det, han synes er godt for Lykke? Hvad er det for et liv, Lykke skal leve, for at lillebror kan få ro i sindet? Ja det er vel et godt liv. Men hvad er et godt liv for Lykke?

Det er meget banale spørgsmål, men fuldstændig centrale når det handler om menneskers holdninger og meninger om andre menneskers liv. Og her om – outsidere, hjemløse, psykisk syge.

Retten til selv at definere og skabe sit eget liv. Retten til at søge sin egen version af det gode liv. Retten til at slippe for andres meninger og holdninger til ens valg, med mindre man har spurgt om dem. Disse rettigheder tages ofte for givet af folk med magt over eget liv. Og lige så selvfølgeligt sættes de ud af kraft, hvis du er outsider, ude af arbejdsmarkedet, hjemløs, psykisk syg.

Og det er vigtigt at sætte lup på i Danmark anno 2010. Så stor tak for det GROB.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. apr. 2010 - 20:31   03. sep. 2012 - 11:07

Teater