Stærkt kritisk… Ude af proportioner… Et skridt mod mere kontrol over frie medier…
I mandags modtog kulturminister Uffe Elbæk en række dybt bekymrede høringssvar fra medier, interesseorganisationer og eksperter, der er stærkt kritiske overfor den nye terrorparagraf, han vil indføre i radio- og fjernsynsloven.
Ifølge den nye terrorparagraf må radio- og tv-programmer "ikke på nogen måde må fremme terrorisme".
Institut for Menneskerettigheder (IMR) advarer mod, at den danske definition af terror er så uklar og bred, at medier vil afholde sig fra at dække historier om terror.
- Problemet er, at Danmark har en meget bred definition af terrorisme. Det åbner op for en gråzone af fortolkninger af, hvad der fremmer terror. Det er et problem. For det kan jo have alvorlige konsekvenser for et medie at overtræde den kommende terrorparagraf -i yderste konsekvens kan der jo blive lukket helt ned for et medie, siger IMR's juridiske rådgiver Martin Futtrup, der har skrevet høringssvaret til Arbejderen.
Han mener, at det er vigtigt for ytringsfriheden, at vi kan debattere, hvad vi mener er terror og befrielseskamp.
- Retssagen mod Fighters and Lovers om retten til at støtte PFLP i Palæstina viser, at det kan være svært at sætte en grænse. Og selvom eksempelvis Fighters and Lovers er blevet dømt for støtte til en terrororganisation, er det vigtigt i et demokratisk samfund fortsat at kunne debattere om det er rimeligt dømme Fighters and Lovers for terrorstøtte. Sådan en debat kan kun lade sig gøre, hvis vi lader dem komme til orde i medierne. Problemet er, at den nye paragraf risikerer at få en afskrækkende effekt, som måske vil få medierne til at afholde sig fra at dække denne problemstilling, fordi de frygter at få frataget deres sendetilladelse.
IMR's forudsigelser er ikke taget ud af den blå luft: TV2 mener ikke, det er klart, hvornår man "fremmer terrorisme". TV2 advarer imod, at samfundsrelevante og saglige dokumentarprogrammer om terror og baggrunden for terror, risikerer at kommer i klemme i den nye terrorparagraf.
Danske Medier, der er interesseorganisation for over 1000 danske medier opfordrer "kraftigt" ministeren til at tage lovforslaget af bordet.
Dansk Journalistforbund kalder den nye terrorparagraf for medier "stærkt kritisk", "ude af proportioner" og "et skridt mod mere kontrol over frie medier".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278