21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kurdere runder én måned i isolation

Stadig intet anklageskrift

Kurdere runder én måned i isolation

Politiet trodser byretsdom og fastholder isolationsfængsling i PKK-sagen. Der er endnu ikke rejst konkrete sigtelser.

I silende regnvejr støttede 60-70 kurdere mandag og tirsdag deres isolationsfængslede pårørende og kammerater. Indenfor skal Østre Landsret tage stilling til, om de fortsat skal sidde fængslet.
FOTO: Katrine Emilie Andersen/Scanpix
1 af 1

De syv dansk-kurdere, der er anklaget for at støtte PKK, har nu siddet fængslet 30 dage i isolation i Vestre Fængsel i København.

Der er endnu ikke endnu ikke fremlagt et anklageskrift mod dem. De tre dommere i sagen har besluttet at følge politiets opfordring om at retssagen skal føres for lukkede døre. De fængslede nægter sig skyldige i anklagerne.

De eneste anklager mod de syv, der er nået ud til offentlighedens kendskab, er en kortfattet pressemeddelelse fra politiet, der siger, at kurderne via tv-stationen Roj TV har indsamlet penge til den kurdiske oprørsbevægelse, PKK. PKK står opført på EU's terrorliste.

Tirsdag besluttede Københavns Byret, at de fængslede ikke længere skulle sidde i isolation. Men den beslutning er politiet ikke enige i, så de har anket afgørelsen til Østre Landsret. Derfor sidder kurderne stadig fængslet i isolation, og har kun ret til ét enkelt overvåget besøg per måned.

De fængslede har børn helt ned til ni år, som ikke har set deres fædre i næsten en måned. Ved tirsdagens retsmøde havde en gruppe pårørende derfor ventet ved retten siden tidligt om morgenen, for at få et glimt af deres fængslede fædre og mænd.

I alt er ti kurdere sigtet i sagen. Udover de syv isolationsfængslede er to stadig på fri fod og en blev løsladt efter grundlovsforhøret. Tirsdag droppede politiet kravet om at varetægtsfængsle den løsladte kurder.

- Politiet har frafaldet kravet om at varetægtsfængsle min klient, der blev løsladt i byretten. Han kan altså gå frit omkring, Derfor er der ingen grund til, at hans medtiltalte fortsat skal sidde isolationsfængslet, fordi de ellers vil "skade sagens opklaring". Det bliver mere og mere tydeligt, at dansk politi og anklagemyndigheden har overtaget tyrkernes optik og terminologi: De kalder kurdere der støtter den kurdiske sag for "terrorister" og "PKK'ere", uden at have konkrete beviser. Det er rent hysteri, fortæller Bjørn Elmquist, advokat for den løsladte kurder til Arbejderen.

Han ringer i frokostpausen fra tirsdagens retsmøde i Østre Landsret. Her har tre dommere mandag og tirsdag lyttet til politianklager Jakob Buch-Jepsen og kurdernes tre forsvarere, der strides om de syv kurdere fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

De kurdere, som Arbejderen talte med foran landsretten tirsdag ønsker at være anonyme. De frygter at blive registreret af de tyrkiske myndigheder, og de frygter for dansk politis samarbejde med tyrkisk politi, hvis de står frem med navn.

Flere af dem har familie i Tyrkiet, og frygter for at de skal blive udsat for repressalier.

Den tyrkiske ambassade i København følger nøje sagen mod de ti mænd. Den tyrkiske ambassadør i Danmark, Berki Díbek har gjort det klart overfor de danske myndigheder at man følge med i sagen og er klar til at hjælpe med at samarbejde med de danske myndigheder for at få de anholdte dømt for terrorstøtte. Vicepolitikommissær Rene Hansen har tidligere sagt til Arbejderen, at dansk politi vil udveksle oplysninger om de sigtede med det tyrkiske politi for at høre om de ligger inde med flere oplysninger om de ti, som man foreløbig har sigtet.

Desuden er mindst en kurder blevet fyret efter at have udtalt sig offentligt om retssagen. Også en pårørende til de varetægtsfængslede er blevet fyret.

Østre Landsret mødes igen den 26. og den 30. oktober, og herefter kommer retten med en afgørelse om hvorvidt kurderne fortsat skal være varetægtsfængslede.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2012 - 14:12   18. okt. 2012 - 14:15

PKK-sag

ml@arbejderen.dk
PKK-sagen kort

Politiet ransagede den 18. september et kurdisk kulturcenter og tiltalte 11 kurdere for at have støttet den kurdiske befrielsesbevægelse PKK.

Kurderne er tiltalt efter terrorlovens paragraf 114b for at have indsamlet og formidlet penge til den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der står opført på EU's terrorliste.

Sigtelserne kommer i kølvandet på sagen mod den kurdiske tv-station Roj TV.